c S
Generalštab SV: Razlog za disciplinski postopek zoper Novaka ni v njegovem sindikalnem delovanju 29.07.2019 16:06 Ljubljana, 29. julija (STA) - Disciplinski postopek zoper predsednika Sindikata vojakov Slovenije (SVS) Gvida Novaka je uveden zaradi njegovega delovanja kot pripadnika Slovenske vojske, in ne zaradi njegovega sindikalnega delovanja, so poudarili v generalštabu SV. Pojasnili so še, da obravnava v disciplinskem postopku ne bo javna, pač pa bo javna samo razglasitev odločitve.

Kot so sporočili iz Generalštaba SV, so disciplinski postopek zoper nadporočnika Gvida Novaka uvedli zaradi domnevnih kršitev predpisov, ki urejajo ravnanje vojaških oseb. "Gvido Novak je v prvi vrsti častnik SV, zato je razlog uvedbe disciplinskega postopka zoper njega njegovo delovanje kot pripadnika v SV, in ne njegovo sindikalno delovanje," so še poudarili.

Iz SVS so namreč danes sporočili, da je načelnica generalštaba SV Alenka Ermenc zoper Novaka uvedla disciplinski postopek zaradi sindikalnega delovanja. V sindikatu so priložili sklep o uvedbi disciplinskega postopka, iz katerega je razvidno, da je Novak utemeljeno osumljen, da je v času od 12. aprila do 7. maja letos brez pooblastila ali soglasja nadrejenega podajal izjave in stališča, ki materialno in moralno škodujejo ali bi lahko škodovale interesom delodajalca.

"Za noben sindikat v nobenem zakonu, tudi v zakonu o obrambi ne, niso določene nikakršne omejitve sindikalnega delovanja, saj bi omejitve pri zastopanju zaposlenih v okviru sindikalnega delovanja bile protiustavne. Kar si je dovolila načelnica generalštaba, je v demokratični državi nedopustno," so se v SVS odzvali na uvedbo disciplinskega postopka.

Ob tem so napovedali, da bosta SVS in Novak zoper Ermenčevo podala kazensko ovadbo "zaradi preprečevanja in onemogočanja ter oviranja svobodnega združevanja in izvajanja sindikalne dejavnosti pripadnikov SV".

Kot so še zapisali v SVS, zakon o obrambi za vodenje disciplinskih postopkov v SV določa, da se ti vodijo po zakonu o pravdnem postopku. Torej bo po napovedih SVS torkova obravnava v postopku javna in se je bo udeležilo tudi več predstavnikov Konfederacije slovenskih sindikatov. Iz generalštaba pa so po drugi strani sporočili, da je v skladu pravili službe v SV javna samo razglasitev odločitve disciplinskega organa.