c S
Na avgustovski skupščini Perutnine Ptuj o iztisnitvi malih delničarjev 29.07.2019 15:55 Ptuj, 29. julija (STA) - Uprava Perutnine Ptuj je za 29. avgust sklicala skupščino družbe, na kateri bodo delničarji, med katerimi skoraj vse delnice že poseduje ukrajinski holding MHP, odločali o iztisnitvi preostalih malih delničarjev. Kot je razvidno iz sklica skupščine, bo za zdaj ostalo nerazporejenih tudi 6,5 milijona evrov lanskega dobička.

Vodstvo ptujske družbe, na čelu katere je od februarskega prevzema s strani Ukrajincev Enver Šišić, je predlagalo, da 8,4 milijona evrov bilančnega dobička iz konca preteklega leta, od tega tudi 6,5 milijona evrov lanskega, ostane nerazporejenega.

Sicer pa bo holding MHP na omenjeni skupščini dokončno iztisnil preostale male delničarje, ki se niso odzvali na njihovo nedavno prevzemno ponudbo. Glavi delničar ima trenutno v lasti že 99,2 odstotka vseh delnic z glasovalno pravico, v kar niso vštete lastne delnice Perutnine Ptuj. Preostalim malim delničarjem bodo izplačali denarno odpravnino v višini 22,34 evra za delnico, kolikor je bila tudi ponujena cena v prevzemni ponudbi.

Predlog iztisnitve pa je dejansko tudi zadnja priložnost za 2658 malih delničarjev z ukinjenimi registrskimi računi, da prejmejo nekaj več kot 600.000 evrov denarne odpravnine in nekaj manj kot 30.000 evrov minulih dividend, so danes opozorili v Vseslovenskem združenju malih delničarjev in pojasnili, da to lahko storijo s prenosom svojih delnic na odvetniški fiduciarni račun njihovega programa Delniška opora, kamor je svoje delnice doslej preneslo že več kot 500 delničarjev Perutnine Ptuj.

Združenje je sicer danes na upravo družbe naslovilo tudi nasprotni predlog, s katerim predlaga, da še pred iztisnitvijo obstoječim delničarjem izplačajo dividende v višini 0,78 evra na delnico, za kar bi namenili praktično celoten bilančni dobiček. Prepričani so namreč, da si delničarji, ki so družbi ostali zvesti do konca, zaslužijo tudi izplačilo dobička.

Ob tem so upravo spomnili, da bi bil sklep o nedelitvi dividend izpodbojen, če delničarjem ne bi razdelili dobička v višini najmanj štirih odstotkov osnovnega kapitala. Nenazadnje je prav zaradi tega družba po njihovem uspešnem sodnem izpodbijanju skupščinskega sklepa lani izplačala dividendo za leto 2016.

Sicer pa bo združenje za delničarje, ki bodo do konca avgusta prenesli svoje delnice z ukinjenih računov k Delniški opori, skušalo izterjati tudi zapadle dividende za pretekla leta.

MHP oziroma njegova ciprska družba Hemiak Investments je prevzem ptujske skupine zaključil sredi februarja, ko je poslu zeleno luč prižgala Agencija za varstvo konkurence. Za večinski delež je takrat skupini Sij odštel 176,30 milijona evrov, po objavljeni prevzemni ponudbi pa so maja prišli še do 6,68 odstotka delnic, kar jih je stalo dodatnih 20 milijonov evrov.

Ponudbo za odkup je takrat sprejelo 449 manjših delničarjev, med katerimi je bila največja državna Kapitalska družba (Kad), ki je za nekaj več kot pet odstotkov delnic prejela dobrih 13 milijonov evrov kupnine.

Novi ukrajinski lastniki Perutnine Ptuj sicer še vedno izvajajo presojo proizvodnih zmogljivosti Perutnine Ptuj, za zdaj pa zainteresirani javnosti še niso razkrili napovedanega celovitega načrta posodobitve. Predstavnikom Perutninarske zadruge Ptuj so zagotovili, da bodo vlaganja za povečanje proizvodnje potekala v okviru obstoječega poslovnega modela in z nadaljnjim sodelovanjem, želeli pa bi tudi dodatne rejce.

Ob tem želi novo vodstvo Perutnine Ptuj skupaj z rejci v prihodnjih letih obnoviti okoli 50.000 kvadratnih metrov in vzpostaviti dodatnih 25.000 kvadratnih metrov vzrejnih površin. Pri umeščanju površin v prostor pričakujejo tudi podporo občin, so pojasnili na junijskem kolegiju županov občin Spodnjega Podravja.