c S
Ministrstvo pri poroštvenem zakonu za 3. razvojno os in drugi tir ne pričakuje zapletov 29.07.2019 14:21 Ljubljana, 29. julija (STA) - Ministrstvo za infrastrukturo pri potrditvi zakona o poroštvih za 3. razvojno os in drugi tir med Divačo in Koprom, ki je trenutno v koalicijskem in medresorskem usklajevanju, ne pričakuje zapletov. Kot so izpostavili na ministrstvu, sta oba projekta pomembna za razvoj Slovenije in tudi za koalicijo.

Za projekt drugi tir Divača-Koper ministrstvo na podlagi sprejetega investicijskega programa predlaga državno poroštvo v višini 417 milijonov evrov, za 3. razvojno os pa poroštvo do višine 714 milijonov evrov, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

Ocenjeno poroštvo za 3. razvojno os po navedbah ministrstva na podlagi investicijskih programov za odseka Novo mesto-Osredek in Velenje-Slovenj Gradec, na podlagi predinvesticijske zasnove za odsek Osredek-Maline ter na podlagi analize stroškov in koristi za odsek Šentrupert-Velenje predstavlja do 50 odstotkov ocenjene vrednosti investicije.

"Poroštvo do 50 odstotkov ocenjene vrednosti predlagamo zato, ker poroštva za projekte, ki jih izvajajo javni koncesionarji, kot je Dars, ne smejo preseči 50 odstotkov vrednosti investicije, saj se sicer dolg koncesionarja všteva v dolg države," so ob tem izpostavili na ministrstvu.

S poroštvom države bo zadolževanje Darsa ugodnejše in bo projekt 3. razvojne osi zanje cenejši, kar pomeni, da se s tem dosega večjo učinkovitost pri porabi denarja, ki ga Dars zbere od uporabnikov cestninskih cest. Enako velja tudi za 2TDK in ekonomičnost izvedbe projekta Divača-Koper, so dodali.

"Na ministrstvu smo tako v rokih naredili vse, kar je bilo v naši pristojnosti, in še več, da bi lahko čim prej začeli graditi tudi na trasi 3. razvojne osi," ministrico Alenko Bratušek v sporočilu za javnost še povzemajo na ministrstvu.