c S
Pred novim krogom trgovinskih pogajanj med ZDA in Kitajsko krepitev napetosti 29.07.2019 14:16 Šanghaj, 29. julija (STA) - V Šanghaju se bodo v torek nadaljevala trgovinska pogajanja med ZDA in Kitajsko. Šlo bo za prva pogajanja, odkar je maja ameriški predsednik Donald Trump kitajsko stran obtožil, da skuša razveljaviti že dogovorjene dele bodočega trgovinskega sporazuma. V teh dneh sicer temperaturo dviguje dogajanje okoli kitajskega statusa v WTO.

Trump je v petek zagrozil, da bo Kitajski umaknil priznanje posebnega statusa države v razvoju v Svetovni trgovinski organizaciji (WTO), če slednja ne bo spremenila svojih pravil. V izjavi je takrat zapisal, da trgovinska organizacija uporablja "zastarelo razlikovanje med razvitimi in razvijajočimi se državami, kar nekaterim članicam WTO omogoča, da si zagotavljajo nepošteno prednost".

Ob odsotnosti "občutnega napredka" pri snovanju reforme WTO v prihodnjih 90 dneh Washington ne bo več priznaval statusa države v razvoju nobeni članici WTO, ki se za takšno razglaša neupravičeno in s ciljem zagotoviti si koristi v luči pravil organizacije, je zagrozil Trump.

Kitajska je danes, le dan pred začetkom novega kroga dvostranskih trgovinskih pogovorov, grožnje ZDA označila kot "arogantne in sebične". Ena ali manjše število držav "ne bi smelo imeti končne besede" pri tem, katere države so označene za razvijajoče se, je poudarila tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying.

Kitajska tiskovna agencija Xinhua ocenjuje, da ZDA status Kitajske pri WTO izkoriščajo kot pogajalski adut v trgovinskih pogovorih. "A taktika krepitve pritiska ni nič novega za Kitajsko in doslej ni nikoli delovala," je dodala agencija.

Status države v razvoju v WTO državam omogoča daljše obdobje implementacije zavez na področju svobodne trgovine, dovoljuje pa tudi zaščito dela domače industrije in določene subvencije.

V Šanghaju se bo jutri začelo dvodnevno zasedanje ameriških in kitajskih trgovinskih pogajalcev. Ti bodo skušali najti rešitev za uvedene visoke carine na več kot 360 milijard dolarjev dvostranske menjave med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma.

Ameriško delegacijo bosta vodila ameriški finančni minister Steven Mnuchinin ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer. Mnuchin je za CNBC prejšnji teden sicer dejal, da upa na napredek, vendar pa je odprtih še veliko vprašanj, zato pričakuje nadaljevanje pogajanj v Washingtonu.

Na srečanju na Japonskem sta se prejšnji mesec ameriški predsednik Donald Trump in njegov kitajski kolega Xi Jinping dogovorila o nadaljevanju pogajanj, ki naj bi končala dolgotrajno trgovinsko vojno. Ta je ohladila svetovno trgovino in posledično tudi globalno gospodarsko rast.