c S
Londonska borza v milijardni prevzem 29.07.2019 13:41 London, 29. julija (STA) - Londonska borza London Stock Exchange je potrdila, da načrtuje 27 milijard dolarjev (24 milijard evrov) vreden prevzem ameriškega ponudnika finančnih podatkov Refinitiv. Delnice LSE so danes dosegle rekordno vrednost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O potencialnem prevzemu je že konec tedna poročal časnik Financial Times.

Refinitiv, ki služi več kot 40.000 institucijam v več kot 190 državah, je bil nekoč enota Thomson Reutersa za finance in tveganja. Sedaj je ponudnik finančnih informacij v skupni lasti kanadske medijske skupine Thomson Reuters in ameriškega sklada Blackstone, ki je v njem večinski delničar.

Prevzem morajo odobriti še regulatorji, LSE pa bi ga financirala z izdajo novih delnic.

Dopoldne so se delnice LSE podražile za skoraj 15 odstotkov na rekordno raven.

Gre za iskanje nove smeri LSE pod glavnim izvršnim direktorjem Davidom Schwimmerjem. Do prevzema prihaja dve leti zatem, ko so propadli načrti združitve z nemško Deutsche Börse.

Če bi prevzem dobil zeleno luč v ZDA in Evropi, bi nastal vodilni ponudnik podatkov in informacij, primerljiv z ameriškim Bloombergom. V skladu z načrtom združitve bi Refinitivovi trenutni delničarji obdržali okoli 37 odstotkov povečane skupine.