c S
Družba Nord Stream 2 v tožbo proti Evropski komisiji 26.07.2019 17:52 Moskva/Bruselj, 26. julija (STA) - Družba Nord Stream 2 se je zaradi zaostrenih pravil EU glede plina obrnila na Sodišče EU. V podjetju, prek katerega bo ruski Gazprom upravljal s plinovodom Severni tok 2, so prepričani, da so ukrepi unije diskriminatorni ter očitno pripravljeni in sprejeti z namenom, da se omeji projekt, ki bi Evropo s plinovodom povezal z Rusijo.

V družbi Nord Stream 2 so prepričani, da spremenjena plinska direktiva krši pravni princip EU glede enakopravne obravnave in proporcionalnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

EU je namreč aprila sprejela direktivo, po kateri pravila, ki veljajo za interne plinovode v uniji, veljajo tudi za plinovode, ki vodijo v tretje države ali prihajajo iz njih. Spremembe naj bi Evropski komisiji omogočile večji nadzor nad plinovodi, evropska zakonodaja naj bi bila s tem bolj dosledna, transparentnost okrepljena in pravna varnost za investitorje ter uporabnike plinske infrastrukture večja.

Trasa plinovoda Severni tok 2 bo potekala od ruske obale pod Baltskim morjem do nemške obale. Plin - letno naj bi se ga v Nemčijo iz Rusije po dveh ceveh steklo 55 milijard kubičnih metrov - naj bi po plinovodu po prvotnih načrtih stekel do konca tega leta, a se bo časovnica zagotovo zamaknila v leto 2020. Projekt je vreden 9,5 milijarde evrov.

Gazprom je do zdaj skupno položil že preko 1000 kilometrov cevi za Severni tok 2, skupaj pa naj bi bil dvocevni plinovod dolg 1225 kilometrov. Rusijo in Nemčijo bo neposredno povezal prek voda Rusije, Finske, Švedske, Danske in Nemčije, s čimer se bo izognil Ukrajini, s katero ima največja država na svetu številna nesoglasja in spore.

Kritiki Severnega toka 2 opozarjajo, da bo Evropa z njim bolj odvisna od ruskega plina. Prav tako so mnenja, da projekt škoduje državam na vzhodu EU ter partnericam, kot je Ukrajina.