c S
V Štorah Steel nova luščilna linija 29.07.2019 10:19 Štore, 29. julija (STA) - V Štorah Steel je začela obratovati nova luščilna linija, s katero se bo zmogljivost proizvodnje luščilnih jekel na letni ravni povečala za 20.000 ton. Naložbo, ki je ocenjena na 3,6 milijona evrov, bodo širši javnosti predstavili na dnevu odprtih vrat septembra, je za STA povedal direktor jeklarne Jani Jurkošek.

Po besedah direktorja družbe z odločitvijo za naložbo sledijo zahtevam trga in enemu od strateških cilj podjetja, to je dvig obsega finalizacije izdelkov in posledično dvig dodane vrednosti.

Nova linija z luščilnim strojem, strojem za ravnanje in poliranje, strojem za obdelavo koncev palic, kontrolno linijo za odkrivanje površnih napak in pakirno linijo ima tehnično kapaciteto 30.000 ton letno, realno pa se bo skupna zmogljivost proizvodnje luščenega jekla na vseh treh luščilnih strojih povečala na 60.000 ton.

Linija, dolžine približno 65 metrov, je umeščena v obstoječo halo hladne predelave. Z novo linijo bodo v štorski železarni povečali produktivnost in znižali stroške obdelave jekel.

Po navedbah družbe se prodaja in s tem proizvodnja luščilnih jekel iz leta v leto povečuje. Tako je proizvodnja luščenih jekel od leta 2012 do leta 2017 porasla za skoraj 100 odstotkov. Vrednost prodaje luščenih jekel je predlani dosegla 28,3 odstotka skupne prodaje podjetja.

Cilj za lani je bil doseči 40.000 ton prodaje luščenih jekel, kar je zgornja meja tehničnih kapacitet luščenja. Povpraševanje na trgu je takšno, da bi lani lahko presegli 45.000 ton prodaje tovrstnih jekel, navajajo v štorski železarni.

Dodali so še, da je bilo lani tri milijone osebnih avtomobilov, narejenih v Evropi, opremljenih s polosovinami, izdelanimi iz štorskega jekla.