c S
Skupina Adris v polletju z višjimi prihodki in nižjim dobičkom 27.07.2019 07:52 Zagreb, 26. julija (STA) - Skupina Adris, ki je med drugim lastnica petine Pozavarovalnice Sava, je v prvih šestih mesecih ustvarila 181 milijonov kun (24,5 milijona evrov) dobička, kar je odstotek manj kot v enakem obdobju lani. Prihodke je sicer skupina v tem obdobju povečala za štiri odstotke na 2,87 milijarde kun (387 milijonov kun).

Družba, ki je zrasla na temelju tobačne tovarne v Rovinju, se po prodaji tobačnega dela ukvarja s turizmom, zavarovalništvom, živili in nepremičninami. Adrisovi prihodki od prodaje blaga in storitev v prvem polletju so dosegli 2,46 milijarde kun, kar je 11 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, so objavili na svoji spletni strani.

Predsednik uprave Adrisa Ante Vlahović je ob objavi poslovnih rezultatov zapisal, da so ti sad strategije dolgoročne rasti in razvoja, vlaganj ter integracije novih znanj in tehnologij.

Turistično podjetje Maistra, ki vključuje tudi dubrovniški hotel Hilton, je v polletju zabeležilo za odstotek več nočitev kot v prvih šestih mesecih lani, ob tem so bile tudi povprečne letošnje cene namestitev za 13 odstotkov višje kot lani. Prihodki Maistre so bili tako od začetka leta do konca junija za 15 odstotkov višji kot v enakem lanskem obdobju.

Zavarovalnica Croatia osiguranje je obdržala vodilni položaj na hrvaškem trgu z 29,4-odstotnim deležem. V prvih šestih mesecih je imela 208 milijonov kun (28 milijonov evrov) dobička pred davki. Tudi tovarna za predelavo rib Cromaris je čisti dobiček zvišala, in sicer za 44 odstotkov na 12,2 milijonov kun (1,65 milijona evrov).