c S
Pred novim vodstvom jeseniške bolnišnice organizacijski, prostorski in kadrovski izzivi 27.07.2019 18:52 Jesenice, 27. julija (STA) - Direktor Splošne bolnišnice Jesenice Janez Poklukar ob odhodu na novo delovno mesto v ljubljanski klinični center jeseniško bolnišnico zapušča v dobrem finančnem stanju. Kot je opozoril, pa jo čakajo organizacijski izzivi ob obsežni energetski in požarni sanaciji ter pri zagotavljanju zadostnih kapacitet in kadrov.

Poklukar je prepričan, da bo sedanja strokovna direktorica Anja Jovanovič Kunstelj, ki bo s 1. avgustom postala vršilka dolžnosti direktorja, ustrezna oseba, ki bo v vmesnem obdobju ali pa morda tudi naprej krmarila bolnišnico med čermi, ki se bodo v tem času pojavile. Dobro namreč pozna projekte, ki se v kratkem začenjajo.

Gre za 10 do 11 milijonov evrov vredne naložbe v energetsko in požarno sanacijo ter v prenovo bolnišnične lekarne. Sredstva zanje so ob pomoči države in EU že zagotovljena, za energetsko sanacijo je bil tudi že objavljen razpis. Do konca poletja naj bi bil objavljen še razpis za požarno sanacijo, saj naj bi obe izvajali istočasno.

Prva dela naj bi stekla še letos in naj bi trajala približno dve leti, predstavljala pa bodo precejšen organizacijski zalogaj, saj bolnišnica nima nadomestnih prostorov, zdravstvene storitve pa se bodo morale tudi v času gradnje izvajati kakovostno in varno. V ta namen je načrtovana postavitev manjšega montažnega objekta na zgornjem parkirišču, v katerega naj bi začasno preselili oddelek za zdravstveno nego.

Med zaposlenimi v jeseniški bolnišnici je slišati obžalovanje, da Poklukar, ki z avgustom prevzema krmilo ljubljanskega kliničnega centra, po petih letih vodenja zapušča bolnišnico. Kot je v pogovoru za STA povedal Poklukar, jih zapušča s težkim srcem. Prav homogenost zaposlenih in medsebojna pomoč sta bili tisti, ki sta bolnišnici v zadnjih letih prinesli dobre rezultate.

Poklukar razume, da ta trenutek med zaposlenimi vlada neka bojazen, kdo bo novi direktor in kakšen bo njegov pristop. Želi si, da bi svet zavoda imel srečno roko in našel direktorja, ki bo še naprej znal povezovati zaposlene v en tim. "Tako bodo lahko še naprej uresničevali vizijo, ki bo, verjamem, na koncu tudi rezultirala v novi bolnišnici," je dejal Poklukar.

Še vedno namreč vztraja, da bi Gorenjska zaradi pomanjkanja prostora in vse večjih potreb rabila novo regijsko bolnišnico. Prepričan pa je, da bo na novem delovnem mestu dobil še več informacij o tem, kako bi v gorenjski in ljubljanski regiji lahko čim učinkoviteje s prenovo ali izgradnjo nove infrastrukture zagotovili bolnikom to, kar potrebujejo. "Morda bo izziv še večji, kot ga vidimo ta trenutek," je izpostavil.

Kar se tiče morebitnega povezovanja z Bolnišnico za ginekologijo in porodništvo Kranj, ki potrebuje nov vzdržen model delovanja, Poklukar meni, da bi bila selitev jeseniške ginekologije v Kranj morda ena boljših rešitev. Pri tem pa bi bile potrebne tudi statusne spremembe na način, da bi bila kranjska lokacija dislociran ginekološki oddelek bolnišnice.

Prostorska stiska pa ni edini izziv jeseniške bolnišnice. Podobno kot druge se sooča s pomanjkanjem nekaterih kadrov, kot so kirurgi, anesteziologi, oftalmologi in urologi, pa tudi medicinske sestre. Zaradi pomanjkanja slednjih na internem oddelku ostaja zaprtih 17 postelj, s septembrom pa Poklukar s pomočjo nove sistematizacije delovnih mest upa, da bodo lahko vendarle ponovno odprli celoten oddelek.