c S
Izpad prihodkov zaradi razbremenitve stroškov dela bo blažil tudi Furs 29.07.2019 07:28 Ljubljana, 28. julija (STA) - Predlagane davčne spremembe, ki so že dober mesec v javni obravnavi, v sedanji obliki prinašajo višji izpad javnofinančnih prihodkov zaradi razbremenitve stroškov dela, kot pa lahko vlada pričakuje dodatnih prilivov zaradi večje obdavčitve kapitala. Razliko naj bi zagotovili z bolj učinkovitim pobiranjem davkov.

Finančno ministrstvo je predloge sprememb davčnih zakonov, ki razbremenjujejo stroške dela, po drugi strani pa bolj obdavčujejo kapital, napovedalo že spomladi, v javno obravnavo pa jih je dalo 22. junija.

Gre za predloge sprememb zakonov o dohodnini, o davku od dohodkov pravnih oseb ter o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov. Posledično so potrebne še spremembe zakona o davčnem postopku. Parlamentarno pot naj bi začeli jeseni, poslanci naj bi jih obravnavali po nujnem postopku, uveljavitev pa je predvidena 1. januarja 2020. Že od maja pa je davkov in prispevkov razbremenjen regres za letni dopust.

Finančni minister Andrej Bertoncelj si želi, da bi bili ukrepi javnofinančno nevtralni. "Predvideli smo sklop t. i. mehkih ukrepov, glavno vlogo pri tem bo igrala Finančna uprava RS (Furs)," je pojasnil v nedavnem intervjuju za tednik Reporter. Z dodatnim proaktivnim delovanjem, z bolj učinkovito izterjavo in predvsem bojem proti davčnim utajam in socialnim goljufijam, bi Furs v proračun prispeval 160 milijonov evrov, je pojasnil.

Ministrstvo je namreč pri razbremenitvi dela predvidelo izpad prihodkov v višini 270 milijonov evrov, od višje obdavčitve kapitala pa si obeta dodatnih 110 milijonov evrov dodatnih prihodkov.

Na Fursu so za STA potrdili, da so nabor ukrepov, s katerimi bi pobrali omenjenih 160 milijonov evrov več, že pripravili. Na eni strani naj bi do te številke prišli z ukrepi za povečevanje prostovoljnega plačevanja davkov, med katerimi so denimo širitev plačilnih metod in davčno opismenjevanje mladih, na drugi pa z ukrepi za izboljšanje učinkovitosti postopkov nadzora.

Na ta način si obetajo, da bodo pobrali za 50 milijonov evrov več prispevkov za socialno varnost kot doslej, pa tudi za 45 milijonov evrov več davka na dodano vrednost ter za 40 milijonov evrov več dohodnine. Do želenih dodatnih 160 milijonov evrov pobranih davkov bi nato manjkalo še 25 milijonov evrov, kar bi lahko dosegli z bolj osveščenimi zavezanci in strožjim nadzorom pri obračunu in plačilu davka od dohodkov pravnih oseb ter davka na motorna vozila.

Predlagane davčne spremembe z namenom razbremenitve stroškov dela prinašajo zvišanje splošne in dodatne splošne olajšave pri dohodnini ter spremembe dohodninske lestvice na način, da se razbremeni srednji dohodkovni razred. Izpad prihodkov se bo nadomestil s povečanjem obremenitve kapitala, zvišala se bo tudi obdavčitev podjetij. Na ministrstvu na pripombe javnosti čakajo še do 1. avgusta.