c S
Članstvo sindikata družinskih zdravnikov Praktikum aneks dve označilo za slabo rešitev 26.07.2019 14:48 Ljubljana, 26. julija (STA) - Večina članov Sindikata zdravnikov družinske medicine Slovenije Praktikum je aneks dve k splošnemu dogovoru označila za slabo rešitev za kakršnokoli problematiko, je dejal predsednik sindikata Igor Muževič. V minulih dneh so med članstvom namreč opravili anketo o ustreznosti modela nagrajevanja, ki ga je predlagalo ministrstvo za zdravje.

Vlada ga je potrdila prejšnji teden, prinaša pa nagrajevanje bolj obremenjenih zdravstvenih timov na primarni ravni, ki presegajo mejo 1895 glavarinskih količnikov. Ukrep bo začel veljati avgusta, letos pa bo prinesel 4,8 milijona evrov posledic. Lestvica dodatnega nagrajevanja je razdeljena na pet razredov, začne se pri štirih odstotkih in konča pri 20 odstotkih osnovne plače.

Minister za zdravje Aleš Šabeder računa, da jim bo z ukrepom uspelo pomiriti družinske zdravnike, ki so svoje odpovedi zamrznili do jeseni. Do takrat so ministrstvu dali čas, da zagotovi finančna sredstva za dodatne time družinske medicine in nagrajevanje za dodatno delo. Enotni so namreč, da je treba doseči stoodstotno plačilo opravljenih storitev pri novo določenem normativu, torej 1895 glavarinskih količnikih.

Stališč zdravnikov po zdravstvenih domovih za zdaj še ni slišati, čemur gotovo botruje čas dopustov, a prvi odzivi iz zdravniških vrst ne kažejo velikega navdušenja nad rešitvami ministrstva. Med drugim so se kritično odzvali v zdravniški zbornici, aneks prav tako ni prepričal Muževiča.

V sindikatu Praktikum so mnenje o modelu nagrajevanja preverili tudi med člani. Odzvalo se je okoli 70 odstotkov članstva oziroma 400 zdravnikov, kar je po Muževičevih besedah tretjina vseh zdravnikov družinske medicine. Aneks dve je kot "slabo rešitev za kakršnokoli problematiko" označilo 90 odstotkov sodelujočih v anketi.

Kot poudarja Muževič, družinski zdravniki menijo, da pristojni niso poslušali njihovih zahtev, v katerih "niso govorili o višjih plačah, ampak o urejanju razmer v družinski medicini z razširjenjem timov".

"Kot sindikat ne mislimo delati nobenih naslednjih korakov, ker smo mimo tega. Po vseh teh letih razlaganja, argumentiranja, primerjave s tujino, dokazovanja, da bi naši predlogi prinesli neverjetno korist bolnikom in zdravstvenemu sistemu v celoti, človek postane utrujen in se nima smisla več iti kakršnihkoli sindikalnih akcij," je dejal Muževič.

"Zadeva bo šla svojo pot, kakor bo šla. Vsak posameznik bo pri sebi videl, ali bo vztrajal v tem sistemu," je ocenil. V sindikatu namreč niso seznanjeni z naslednjimi potezami posameznih družinskih zdravnikov glede morebitnega umika odpovedi. Bolj jasne informacije o tem je predvidoma pričakovati septembra.

Muževič sicer še vedno upa, da "vlado enkrat sreča pamet" in začne z iskanjem smiselnih rešitev. Eno od teh vidi v predlogu sindikata po stoodstotnem financiranju ambulant z obremenitvijo od 1895 glavarinskih količnikov do državnega povprečja obremenitve. Tako plačilo bi po oceni sindikata od avgusta do konca leta znašalo 1,5 milijona evrov, kar je za 3,3 milijona evrov manj od modela nagrajevanja iz aneksa dve.

Po oceni ministrstva pa naj bi predlog sindikata letno pomenil okoli 30 milijonov evrov dodatnih finančnih posledic, kar pa da je, tako Muževič, izkrivljanje.

Kot so za STA pojasnili na ministrstvu, predlog sindikata pomeni, da "se polna vrednost tima vrednoti že pri 1895 glavarinskih količnikih, kar pomeni dvig cene te storitve" za okoli 30 milijonov evrov letno. To povišanje bi po navedbah ministrstva najbolj občutil javni zdravstveni zavodi ter koncesionarji in ne zdravstveni timi, ki so dejansko bolj obremenjeni.

"Zavedamo se, da so nekateri družinski zdravniki bolj obremenjeni, vendar je to v danih okoliščinah, ko v sistem postopno prihajajo novi zdravniki, edini smiselni ukrep. Nagrajeni bodo tisti, ki so bolj obremenjeni," še dodajajo na ministrstvu.

Tudi v zdravniškem sindikatu Fides ocenjujejo, da aneks dve ni rešitev rešitev prekomernih obremenitev zdravnikov, je pa kršitev kolektivne pogodbe. V današnjem odzivu so navedbe ministrstva, da aneks kolektivne pogodbe ne krši, označili kot napačno razumevanje določb iz pogodbe.