c S
Steklarna Hrastnik v polletju z rastjo prihodkov in dobička 26.07.2019 12:23 Hrastnik, 26. julija (STA) - Steklarna Hrastnik je v prvi polovici leta ustvarila 33 milijonov evrov prihodkov, kar je 11 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je povečal za 54 odstotkov na 5,9 milijona evrov, kar je 30 odstotkov nad načrti. Rast obsega poslovanja je predvsem posledica uspešnega poslovanja embalažnega programa.

Kot so za STA povedali v steklarni, je v embalažnem programu v ospredju embalaža za žgane pijače, sledita embalaži za parfumerijo in kozmetiko. V tem segmentu so bili prihodki od prodaje v polletju v primerjavi z enakim lanskim obdobjem višji za 35 odstotkov.

"V embalažnem programu imamo 0,7-odstotni tržni delež v svetu, obstaja potencial rasti," so navedli v steklarni. S tem razlogom bodo šli proti koncu prihodnjega leta v naložbo za dvig zmogljivosti v tem programu. Naložba, ki je ocenjena na 24,6 milijona evrov, bo zajemala postavitev večje steklarske peči in novih proizvodnih linij v programu embalažnega stekla.

V podjetju načrtujejo naložbo v postavitev še ene lastne 400-kilovatne sončne elektrarne, s čimer bi ustvarili tri odstotke električne energije, ki jo porabijo v steklarni. Prvo sončno elektrarno je steklarna odprla marca, namen pa je zmanjšati ogljični odtis in znižati porabo fosilnih goriv v proizvodnji.

Steklarna Hrastnik išče priložnosti tudi na tujih trgih. Nedavno je podpisala 10-letno pogodbo s francosko organizacijo Fragrance Fundation za izdelavo steklenega pokala oz. kipca za nagrade FIFI, ki jih organizacija podeljuje podjetjem in posameznikom za dosežke na področju parfumerije in kozmetike.

Po navedbah steklarne so januarja dvignili plače številnim zaposlenim. Strošek dela na zaposlenega je tako v prvi polovici leta v primerjavi z enakim obdobjem lani višji za 12 odstotkov. Skupen dvig stroška dela na zaposlenega v zadnjih dveh letih pa je znašal 25 odstotkov.