c S
Previden začetek trgovanja na borzah stari celini 26.07.2019 11:39 Frankfurt, 26. julija (STA) - Na osrednjih evropskih borzah na zadnji trgovalni dan tega tedna vlada previdno vzdušje. Potem ko so šli indeksi v četrtek navzdol, so sicer danes blago porasli. Vlagatelji pretresajo poslovne objave velikih borznih družb, z zanimanjem pa čakajo tudi podatke o gibanju ameriškega bruto domačega proizvoda (BDP) v minulem četrtletju.

Na borzah je v četrtek vladalo razočaranje po seji sveta Evropske centralne banke (ECB). Mnogi so namreč upali, da se bo odločila za spremembe ključne obrestne mere, poročajo tuje tiskovne agencije. Namesto tega je ECB sporočila le, da bi lahko v prihodnje, če bo to potrebno za spodbujanje gospodarstva, sprejela določene denarne ukrepe.

Danes bo sicer objavljena prva ocena rasti ameriškega BDP v drugem četrtletju. Analitiki ocenjujejo, da je ameriško gospodarstvo med aprilom in junijem zabeležilo le 1,8-odstotno medletno rast, kar bi predstavljalo najpočasnejšo krepitev v zadnjih dveh letih.

Še vedno pa je veliko zanimanja za četrtletne poslovne objave velikih borznih družb, ki pa do zdaj niso ne impresionirali ne razočarali.

Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je bil nekaj po 10. uri na ravni 3511 točk, kar je 0,10 odstotka več kot ob koncu četrtkovega trgovanja.

Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je doslej poskočil za 0,21 odstotka, pariški CAC 40 in londonski FTSE 100 pa sta porasla za 0,12 oz. 0,21 odstotka. Züriški SMI trenutno pridobiva 0,61 odstotka, milanski FTSE Mib in dunajski ATX pa izgubljata 0,44 odstotka, oz. 0,33 odstotka.

Evro na borzi v Frankfurtu medtem beleži 0,22-odstotni padec. Trenutno je treba za skupno evropsko valuto odšteti 1,1115 dolarja.

Azijske borze so večinoma sklenile s padci. Tokijski indeks Nikkei je nazadoval za 0,45 odstotka, šanghajski osrednji indeks pa napredoval za 0,24 odstotka. Hongkonški indeks Hang Seng je šel navzdol za 0,77 odstotka, seulski Kospi za 0,40 odstotka, avstralski All Ordinaries pa za 0,33 odstotka.