c S
Renault zaradi Nissana v polletju prepolovil dobiček 26.07.2019 11:31 Pariz, 26. julija (STA) - Francoski avtomobilski proizvajalec Renault, ki ima v lasti tudi novomeški Revoz, je v prvem polletju tega leta prepolovil čisti dobiček. Potem ko je ta v prvih šestih mesecih lani znašal 1,95 milijarde evrov, je v enakem obdobju letos nanesel le 970 milijonov evrov. Padec je posledica krize v Renaultovem japonskem avtomobilskem partnerju Nissan.

Renault ima v lasti 43 odstotkov Nissana, ki je ta teden razkril dramatičen padec čistega dobička - v prvem trimesečju poslovnega leta je v primerjavi z enakim obdobjem lani nazadoval za 94,5 odstotka na 6,4 milijarde jenov (53 milijonov evrov) - in napovedal ukinitev 12.500 delovnih mest.

Poslovanje Nissana ima velik učinek tudi na številke v Renaultu, letos negativen zaradi slabega poslovanja v ZDA in Evropi, lani pa je denimo k čistemu dobičku francoskega avtomobilskega koncerna doprinesel 805 milijonov evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski avtomobilski gigant sicer plačuje tudi posledice škandala, ki ga je skuhal nekdanji prvi mož zavezništva Renault-Nissan Carlos Ghosn. Ghosna je doletelo že več obtožnic zaradi finančnih malverzacij.

Renault je med januarjem in koncem junija zabeležil tudi padec prihodkov, in sicer za 6,4 odstotka na 28,05 milijarde evrov, prodaja avtomobilov, med njimi znamk Alpine, Dacia, Lada in Samsung Motors, pa je po svetu nazadovala za 6,7 odstotka na 1,94 milijona vozil.

Slabše se je odrezal na trgih Argentine in Turčije, kjer vlada gospodarska kriza, pa tudi v Iranu, saj so ZDA znova uvedle sankcije proti islamski republiki. Pred uvedbo sankcij je Renault skupaj s francoskim proizvajalcem avtomobilov PSA Peugeot v Iranu prodal skoraj polovico vseh avtomobilov.