c S
Strokovne službe ECB bodo preučile možnosti dodatnega ukrepanja 26.07.2019 09:42 Frankfurt/Ljubljana, 26. julija (STA) - Svet Evropske centralne banke (ECB) je po besedah guvernerja Banke Slovenije Boštjana Vasleta strokovnim službam v četrtek naložil proučitev možnosti dodatnega ukrepanja. Gre tako za možnost spremembe obrestne mere kot tudi oblikovanja ukrepov za blažitev posledic negativnih obrestnih mer ter morebitnega novega programa kvalitativnega sproščanja.

Guvernerji evrskega območja so na četrtkovi seji obravnavali makroekonomske in finančne razmere, ki so se v zadnjih mesecih še nekoliko poslabšale, je v pisni izjavi po seji sveta ECB zapisal Vasle. "To je opazno zlasti v delu gospodarstva, povezanega z mednarodno trgovino, medtem ko so razmere v storitvenem sektorju in na trgu dela še naprej ugodne. Ob tem pa se ohranja tudi visoka negotovost in tveganja za dodatno poslabšanje gospodarske slike," je orisal stanje.

"Na podlagi takšne analize smo zaključili, da je treba nadaljevati z ekspanzivno denarno politiko," je navedel Vasle. Svet ECB je tako spremenil dikcijo glede obrestnih mer - po novem napoveduje sedanji ali nižji nivo obrestnih mer vsaj do sredine leta 2020. ECB bo v skladu z dosedanjimi napovedmi tudi nadaljevala z reinvestiranjem vseh dospelih vrednostnih papirjev v okviru programa kvantitativnega sproščanja.

"V luči zaveze, da bomo v primeru, da se obeti za povišanje inflacije ne bodo uresničili, uporabili vse razpoložljive instrumente za dosego našega cilja, pa smo strokovnim službam naročili proučitev možnosti dodatnega ukrepanja," je dodal Vasle. V tem sklopu bodo proučili možnosti okrepitve usmeritve glede obrestne mere, oblikovanja ukrepov za blažitev neželenih posledic negativnih obrestnih mer ter možnosti glede obsega in sestave morebitnih novih neto nakupov vrednostnih papirjev.

Sprejete odločitve "jasno kažejo našo pripravljenost, da s sedanjimi in morebitnimi novimi ukrepi ohranjamo ugodne pogoje financiranja in s tem podpiramo gospodarsko rast evrskega območja ter srednjeročno približevanje inflacije ciljni ravni", je še poudaril Vasle.

Ključna obrestna mera v območju evra po četrtkovi seji sveta ECB ostaja na nič odstotka. Tudi obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti bank ostaja nespremenjena pri minus 0,4 odstotka. Banke bodo torej morale še naprej plačevati, če bodo hotele pri ECB deponirati svoja presežna sredstva.

ECB se sicer obeta sprememba v vodstvu. Na četrtkovi seji so guvernerji potrdili imenovanje dosedanje prve dame Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde za novo predsednico ECB. Predvidoma konec septembra ali v začetku oktobra se bo predstavila še na zaslišanju v Evropskem parlamentu. Položaj bo prevzela 1. novembra, in sicer za osemletni mandat, ki ga ni mogoče podaljšati.