c S
Intel z boljšimi četrtletnimi rezultati od pričakovanih 26.07.2019 08:38 New York, 26. julija (STA) - Proizvajalec čipov Intel je v drugem četrtletju letošnjega leta z dobičkom in prihodki presegel pričakovanja analitikov. Glavni izvršni direktor Intela Bob Swan je sporočil, da jim uspeva premagovati izzive v mednarodni trgovini.

Intel je v drugem četrtletju ustvaril 1,06 dolarja prilagojenega dobička na delnico brez enkratnih stroškov, analitiki pa so pričakovali le okrog 90 centov na delnico. Prihodki so v primerjavi z enakim lanskim obdobjem nazadovali za tri odstotke na 16,51 milijarde dolarjev, vendar pa so analitiki pričakovali še večji padec, in sicer na 15,70 milijarde dolarjev.

Delnice Intela so se do konca rednega dela borznega trgovanja pocenile za 1,44 odstotka, po objavi rezultatov v podaljšanem trgovanju pa podražile za 5,06 odstotka na 54,80 dolarja. Od začetka letošnjega leta so se delnice Intela doslej podražile za 11 odstotkov.

Intelova skupina za podatkovne centre je imela 4,98 milijarde dolarjev prihodka, kar je preseglo pričakovanja, največji poslovni segment t.i. Client Computing Group, ki dela čipe za namizne in prenosne računalnike, pa je ustvaril 8,84 milijarde dolarjev prihodkov.

Swan je sporočil, da se ubadajo z izzivi v mednarodni trgovini, ki se nanašajo predvsem na spor med ZDA in Kitajsko. Zato se soočajo z napetimi odnosi v dobavni verigi in pri strankah, težave so imeli tudi zaradi ameriških sankcij proti Huaweiju.

Apple je v četrtek potrdil načrt prevzema posla izdelave modemov za pametne telefone, kar bo Intelu navrglo milijardo dolarjev.

Intel je začel v drugem četrtletju dobavljati deseto generacijo čipov za osebne računalnike Ice Lake, kmalu leta 2021 pa bo začel prodajati še bolj zmogljive čipe.

V tretjem četrtletju Intel pričakuje 1,24 dolarja na delnico prilagojenega dobička in 18 milijard dolarjev prihodkov. Analitiki so pričakovali 1,16 dolarja na delnico dobička in 17,72 milijarde dolarjev prihodkov.

V celotnem letu pa podjetje napoveduje 4,40 dolarja na delnico dobička in 69,50 milijarde dolarjev prihodkov, analitiki pa so napovedovali 4,24 dolarja na delnico dobička in 68,34 milijarde dolarjev prihodkov.