c S
Naložbeni načrt za Evropo doslej spodbudil za 424 milijard evrov naložb 25.07.2019 15:11 Bruselj, 25. julija (STA) - Naložbeni načrt za Evropo je po zadnjih podatkih spodbudil za 424 milijard evrov naložb v Evropi. Za infrastrukturne projekte in programe financiranja malih in srednje velikih podjetij je bilo v okviru Evropskega sklada za strateške naložbe (Efsi) odobrenih za 76,9 milijarde evrov garancij, so sporočili iz Evropske komisije.

Boljši dostop do financiranja naj bi prinesel koristi približno 967.000 zagonskim ter malim in srednje velikim podjetjem. Evropska investicijska banka je v okviru Efsi odobrila infrastrukturne in inovacijske projekte z garancijami za 55,8 milijarde evrov, kar naj bi spodbudilo za 256,9 milijarde evrov dodatnih naložb.

Evropski investicijski sklad pa je odobril sporazume s posredniškimi bankami in skladi za financiranje malih in srednje velikih podjetij v skupni vrednosti 21,1 milijarde evrov, kar naj bi spodbudilo za 167,1 milijarde evrov dodatnih naložb.

Naložbeni načrt za Evropo se je začel novembra 2014, da bi obrnil trend upadanja nizkih ravni naložb in omogočil oživitev evropskega gospodarstva. Zajema tri cilje, in sicer odpravo ovir za naložbe, zagotovitev prepoznavnosti in tehnične pomoči naložbenim projektom ter smotrnejšo uporabo finančnih virov.

Med drugim temelji na skladu Efsi, ki zagotavlja jamstvo EU za spodbujanje zasebnih naložb. V Sloveniji skupna finančna podpora v okviru Efsija trenutno znaša 169 milijonov evrov in naj bi mobilizirala dodatne naložbe v višini 986 milijonov evrov.