c S
Nissan po strmoglavljenju dobička ukinja 12.500 delovnih mest 25.07.2019 11:18 Jokohama, 25. julija (STA) - Japonski partner francoskega Renaulta Nissan namerava po občutnem padcu dobička v prvem četrtletju poslovnega leta zapreti 12.500 delovnih mest. Kot so danes sporočili iz drugega največjega japonskega proizvajalca avtomobilov, bodo globalne proizvodne zmogljivosti do konca poslovnega leta 2022/23, torej do 31. marca 2023, zmanjšali za desetino.

O nameravanem zmanjšanju števila delovnih mest za več kot 10.000 so se japonski mediji razpisali že v sredo. Le dva meseca prej so v Nissanu napovedali zaprtje zgolj 4800 delovnih mest.

Nissan je v prvem četrtletju tekočega poslovnega leta, ki se je začelo 1. aprila, utrpel zmanjšanje dobička iz poslovanja za 98,5 odstotka na 1,6 milijarde jenov (13,3 milijona evrov). Tudi analitiki so pričakovali padec, a zgolj za 66 odstotkov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Čisti dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšal za 94,5 odstotka na 6,4 milijarde jenov (53 milijonov evrov). Hkrati so se prihodki zmanjšali za 12,7 odstotka na približno 2400 milijard jenov (20 milijard evrov). Kljub temu je Nissan ob objavi četrtletnih poslovnih rezultatov ohranil svoje napovedi za celotno poslovno leto in še naprej cilja na 170 milijard jenov (1,4 milijarde evrov) čistega dobička.

Število prodanih vozil se je v obdobju med aprilom in junijem zmanjšalo za šest odstotkov na letni ravni - na 1,23 milijona. Na Nissanovem največjem, ameriškem trgu, se je prodaja zmanjšala za 6,3 odstotka, v Evropi celo za 16,3 odstotka.

Da bi izboljšal svojo konkurenčnost, namerava Nissan svojo proizvodno paleto do konca poslovnega leta 2022 zmanjšati za najmanj deset odstotkov. V prihodnje se bodo osredotočili na najbolje prodajane modele na globalni ravni ter na strateško pomembne modele na regionalni ravni, so pojasnili v koncernu.

Potem ko so nekdanjega prvega moža Renaulta Carlosa Ghosna vrgli s položaja predsednika upravnega odbora, je zdaj na prvemu možu družbe Hirotu Saikawi odgovornost, da koncern spet pripelje na zeleno vejo. Danes je povedal, da bodo odpuščanja delavcev sledila v 14 tovarnah po svetu.

Po aretaciji Ghosna na Japonskem novembra lani je v hudo krizo zašlo celotno francosko-japonsko avtomobilsko zavezništvo med Renaultom, Nissanom in Mitsubishijem. Japonski organi Ghosnu očitajo kršenje tamkajšnjih borznih pravil.