c S
Z začetkom poletja tudi vedrejše vzdušje v gospodarstvu 25.07.2019 11:47 Ljubljana, 25. julija (STA) - Razpoloženje v slovenskem gospodarstvu se je s prihodom poletja izboljšalo. Potem ko se je vrednost kazalnika gospodarske klime junija znižala, se je julija spet okrepila. Za vedrejše vzdušje je zaslužno predvsem izboljšanje razpoloženja v predelovalnih dejavnostih, saj v preostalih dejavnostih večjih sprememb ni opaziti.

Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila v juliju pri 6,9 odstotne točke, kar je 1,4 odstotne točke več kot v juniju, so danes sporočili iz državnega statističnega urada.

Boljše gospodarsko razpoloženje na mesečni ravni je bilo predvsem posledica vpliva izboljšanja razpoloženja v predelovalnih dejavnostih (za 1,4 odstotne točke), medtem ko kazalniki zaupanja v preostalih dejavnostih niso imeli večjega vpliva.

Kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih sta julija izboljšala kazalnika pričakovana proizvodnja in skupna naročila, medtem ko se vrednost kazalnika zaloge končnih izdelkov ni spremenila. Tudi v zadnjem trimesečju so podjetja kot glavni omejitveni dejavnik proizvodnje izpostavljala pomanjkanje usposobljenih delavcev. Sledili sta nezadostno domače in tuje povpraševanje.

V trgovini na drobno se je kazalnik zaupanja julija nekoliko znižal, vendar je ostal na višji ravni kot v juliju 2018 in tudi višji od dolgoletnega povprečja. Največ podjetij v trgovini na drobno je kot glavni omejitveni dejavnik za svojo dejavnost navedlo konkurenco v panogi, kar nekaj jih je opozarjalo tudi na visoke stroške dela. Sledilo je nizko povpraševanje.

S pomanjkanjem usposobljenih delavcev se soočajo tudi v gradbeništvu, kjer se je vrednost kazalnika zaupanja julija znižala za tri odstotne točke, s tem pa ostala tudi precej pod vrednostjo izpred leta dni. Med omejitvenimi dejavniki so gradbinci navajali tudi veliko konkurenco v dejavnosti in visoke stroške dela.

Vrednost kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih se ta mesec ni spremenila in tako ostaja malenkost pod svojo vrednostjo v juliju lani. Največ storitvenim podjetjem je poslovanje oteževalo nezadostno povpraševanje, nekatera so imela težave tudi zaradi pomanjkanja delovne sile in finančnih ovir.

Na letni ravni se je razpoloženje v slovenskem gospodarstvu sicer poslabšalo, vendar je bilo še vedno precej nad dolgoletnim povprečjem. Od svoje vrednosti v juliju 2018 je bil kazalnik gospodarske klime ta mesec nižji za 3,7 odstotne točke.

Na poslabšanje gospodarskega razpoloženja na letni ravni je po ugotovitvah statistikov najbolj vplival kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 2,1 odstotne točke). Na padec indeksa so vplivali še kazalniki zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 0,7 odstotne točke), v gradbeništvu (za 0,7 odstotne točke) in med potrošniki (za 0,6 odstotne točke). Nasprotno je bil vpliv kazalnika zaupanja v trgovini na drobno pozitiven (za 0,3 odstotne točke).