c S
BASF v četrtletju s polovico nižjim dobičkom iz poslovanja 25.07.2019 11:47 Berlin, 25. julija (STA) - Nemški kemični velikan BASF je v letošnjem drugem četrtletju vknjižil 6,5 milijarde evrov čistega dobička, potem ko je ta v enakem obdobju lani znašal 1,5 milijarde evrov. Skok je predvsem posledica združitve enote BASF za nafto in plin Wintershall z rusko DEA. Zgolj dobiček iz poslovanja je medtem upadel za 47 odstotkov na milijardo evrov.

Prodaja BASF je bila medtem v skladu s pričakovanji analitikov; v drugem trimesečju je na letni ravni upadla za štiri odstotke na 15,2 milijarde evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V koncernu slabši poslovni rezultat pripisujejo trgovinskim napetostim, ki so prizadele njihove stranke v avtomobilski industriji in kmetijstvu.

Kot so pojasnili, so predvsem glede na trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko sledili splošni oceni, da bo do rešitve prišlo do sredine letošnjega leta. A to se ni zgodilo, je razočaran izvršni direktor Martin Brudermüller. Prav zato je poslovanje v prvih šestih mesecih leta pod pričakovanji.

V BASF pričakujejo, da bodo razmere slabše ostale vse letošnje leto, sploh v avtomobilski industriji, ki je zanje zelo pomembna.

Za celotno leto pričakujejo rahel padec prihodkov, dobiček iz poslovanja oz. dobiček, ki ne upošteva enkratnih stroškov, pa naj bi glede na lanskih 7,6 milijarde evrov v lanskem letu letos upadel za 30 odstotkov.