c S
Junija večja proizvodnja električne energije 25.07.2019 11:02 Ljubljana, 25. julija (STA) - Neto proizvodnja električne energije je junija dosegla 1426 gigavatnih ur (GWh), kar je dva odstotka več kot mesec pred tem. Na letni ravni je bila proizvodnja večja za 21 odstotkov. Poraba pa se je na mesečni ravni znižala za en odstotek na 1165 GWh, kažejo podatki statističnega urada.

Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je na mesečni ravni povečala za šest odstotkov. V termoelektrarnah je bila proizvodnja večja za dva odstotka, v Nuklearni elektrarni Krško pa je bila proizvodnja manjša za štiri odstotke. Poraba goriv v termoelektrarnah se je zmanjšala za pet odstotkov.

Statistični urad je junija zaznal porast oskrbe pri vseh energentih, razen pri zemeljskemu plinu, črnemu premogu in antracitu in pri ekstra lahkemu kurilnemu olju. Oskrbe pri teh treh spremljanih kategorijah so se v primerjavi s prejšnjim mesecem zmanjšale za 27, 18, in devet odstotkov.

Medtem pa je oskrba z motornim bencinom narasla za 17 odstotkov, z drugimi naftnimi proizvodi za 10 odstotkov, s petrolejskim gorivom za reaktivne motorje za devet odstotkov, z dizelskim gorivom za pet odstotkov ter z rjavim premogom in lignitom za dva odstotka.