c S
Volkswagen z višjim čistim dobičkom, a hkrati padcem dobička iz poslovanja 25.07.2019 10:23 Frankfurt, 25. julija (STA) - Nemški avtomobilski velikan Volkswagen je v letošnjem drugem četrtletju zabeležil 4,1 milijarde evrov čistega dobička, kar je 24,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani. A na to rast je treba gledati v luči lanskega, 1,6 milijarde evrov visokega enkratnega stroška z naslova afere dieselgate. Dobiček iz poslovanja je v drugem trimesečju upadel.

Nemški proizvajalec avtomobilov je med aprilom in koncem junija letos ustvaril 5,1 milijarde evrov dobička iz poslovanja. Na letni ravni se je tako znižal za 8,1 odstotka.

Prihodke pa je koncern v letni primerjavi okrepil za 6,6 odstotka na 65,2 milijarde evrov, čeprav je prodaja avtomobilov nazadovala za 2,8 odstotka na 2,8 milijona vozil. Ključen je bil padec na pomembnem kitajskem trgu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Volkswagnu so s številkami kljub vsemu zadovoljni. Verjamejo namreč, da se bodo uspeli dobro prebiti skozi za avtomobilsko industrijo nekoliko slabše leto. "Volkswagen se je na splošno šibkejšem svetovnem trgu odrezal dobro," je ocenil finančni direktor koncerna Frank Witter.

Sicer pa avtomobilski gigant še vedno plačuje posledice škandala z goljufanjem na testih izpušnih plinov. V prvih šestih mesecih letos so ga stale nekaj manj kot milijardo evrov. Od leta 2015, ko je afera izbruhnila, pa je strošek za Volkswagen narasel že na okoli 30 milijard evrov.