c S
Facebook presegel pričakovanja glede dobička in prihodkov 25.07.2019 08:29 New York, 25. julija (STA) - Facebook je v minulem drugem četrtletju letošnjega leta presegel pričakovanja analitikov glede dobička in prihodkov in delnice so se mu podražile kljub temu, da mu je Zvezna komisija za trgovino (FTC) odmerila pet milijard dolarjev kazni zaradi kršenja pravic zasebnosti uporabnikov.

Facebook je v drugem četrtletju zaslužil 2,6 milijarde dolarjev čistega dobička oziroma 91 centov na delnico. Prilagojeni dobiček brez enkratnih stroškov je nanesel na 1,99 dolarja na delnico, kar je bilo več od pričakovanj analitikov, ki so se gibala okrog 1,88 dolarja na delnico. Enkratni stroški so v tem primeru kazen FTC.

Prihodki so od enakega četrtletja lani narasli za 28 odstotkov na 16,9 milijarde dolarjev, analitiki pa so pričakovali rast na 16,5 milijarde dolarjev.

Facebook je število dnevnih uporabnikov povečal na 1,59 milijarde, število mesečnih pa za osem odstotkov na 2,41 milijarde dolarjev. Število dnevnih uporabnikov v Evropi je ostalo na 286 milijonih, v ZDA in Kanadi je naraslo za milijon na 187 milijonov, povprečen prihodek od uporabnika pa se je povečal s 5,97 na 7,05 dolarja.

Delnice Facebooka so se do konca rednega dela trgovanja podražile za 1,14 odstotka, po objavi rezultatov v podaljšanem trgovanju pa za še 0,87 odstotka na 206,44 dolarja.

Facebook se je s FTC v sredo dogovoril, da plača pet milijard dolarjev zaradi kršenja zasebnosti 87 milijonov uporabnikov s strani Cambridge Analytica leta 2018. Pravosodno ministrstvo ZDA pa je v torek naznanilo protimonopolno preiskavo velikih tehnoloških podjetij, med njimi tudi Facebooka.

Facebook je v pričakovanju kazni FTC že prej dal na stran tri milijarde dolarjev, v minulem četrtletju pa si je zaračunal še dve milijardi dolarjev stroškov, s čimer je pokril kazen. Ob tem pa mora Facebook tudi razširiti programe varovanja zasebnosti.

Glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg je dejal, da so sedaj pomirjeni, ker imajo od regulatorjev začrtano jasno pot naprej. Analitiki pri Goldman Sachsu ohranjajo visoko bonitetno oceno delnic Facebooka in pričakujejo, da se bodo podražile do 228 dolarjev za kos, saj oglaševalci ostajajo zvesti, kakor tudi uporabniki in to kljub vsem težavam.