c S
ECB bi lahko odprla vrata novim stimulativnim ukrepom 25.07.2019 07:28 Frankfurt, 25. julija (STA) - Evropska centralna banka (ECB) naj bi bila pripravljena na napoved novih stimulativnih ukrepov za območje z evrom. Po današnji seji sveta ECB v Frankfurtu naj bi tako banka napovedala znižanje obrestnih mer, ki bi lahko sledilo že v septembru, ocene analitikov povzema francoska tiskovna agencija AFP.

V zadnjih tednih so predstavniki ECB večkrat namignili na možnost ukrepanja. Junija je predsednik ECB Mario Draghi sicer poudaril, da bo za nove poteze ključna morebitna odsotnost napredka pri približevanju želeni inflaciji in ne poslabševanje gospodarskih pogojev.

Območje z evrom se v zadnjem obdobju sooča s številnimi izzivi. Med njimi so ameriški protekcionizem, grožnja brexita brez dogovora, šibkost na trgih v razvoju in geopolitična tveganja, kot so zaostrovanje spora med ZDA in Iranom in krepitev napetosti v Perzijskem zalivu.

Podatki v zadnjih mesecih kažejo na zaustavljanje gospodarske rasti v državah z evrom, ki je med januarjem in marcem dosegla 0,4 odstotka. Šibka rast ogroža doseganje inflacijskega cilja ECB, ki je rast cen malenkost pod dvema odstotkoma.

Junija je bila inflacija 1,3-odstotna.

ECB je na junijski seji podaljšal pričakovano obdobje rekordno nizkih obrestnih mer, ki naj bi ostale nespremenjene vsaj še čez prvo polovico leta 2020. Tokrat pa večina analitikov pričakuje, da bodo v izjavi odprli možnost za znižanje obrestnih mer.

Ključna obrestna mera v območju z evrom je na ravni nič odstotkov, obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti bank je pri -0,40 odstotka in za mejno posojanje pri 0,25 odstotka.

ECB je z letošnjim letom zaključila neto nakupe obveznic v okviru stimulativnega programa, ki ga je zagnala marca 2015. Vendar pa banka še naprej v celoti ponovno investira glavnico zapadlih vrednostnih papirjev. S tem naj bi nadaljevala še daljše obdobje po datumu, ko bo začela dvigovati ključne obrestne mere, vsekakor pa tako dolgo, kot bo treba, da se vzdržujejo ugodne likvidnostne razmere in spodbujevalno naravnana denarna politika.