c S
HSE: Pepel iz Energetike Ljubljana bomo predelali in ne odlagali 24.07.2019 15:55 Ljubljana/Trbovlje, 24. julija (STA) - HSE - Energetska družba Trbovlje bo pepel, ki ga tja po novem vozi Energetika Ljubljana, skladno z veljavno zakonodajo predelala v koristen gradbeni material in ga ne bo odlagala, so v HSE povedali za STA. V Energetiki Ljubljana pa so zagotovili, da pepel, ki nastaja v njihovem proizvodnem procesu, ni nevaren odpadek.

V Energetiki Ljubljana so za STA danes poudarili, da je bil prvi odvoz pepela iz toplarne v Trbovlje opravljen šele v torek popoldne.

"Zaradi spremenjenih okoliščin, ki jo je povzročila odločba o prepovedi obratovanja naprave za predelavo odpadkov podjetja Termit, smo morali pristopiti k novi rešitvi," so pojasnili. V skladu s pravili javnega naročanja so poslali povpraševanje na različne naslove ponudnikov, tako zbiralcev kot predelovalcev odpadka, ki imajo dovoljenje za prevzem pepela. Razen družbe HSE - Energetska družba Trbovlje nobena izmed pozvanih družb ni oddala ponudbe.

S podjetjem iz Trbovelj je tako Energetika Ljubljana sklenila naročilo za prevzem pepela do konca oktobra letos.

Tudi v HSE so pojasnili, da se je njihova družba na podlagi povabila podjetja Energetika Ljubljana prijavila na razpis v zadevi zbiranja, skladiščenja in nadaljnjega ravnanja z nenevarnim odpadkom elektrofiltrskega pepela. Po njihovih navedbah gre za nenevaren odpadek iz termoproizvodnje, za katerega je bila junija izdelala ocena, iz katere izhaja, da niso presežene mejne vrednosti. Kot so poudarili v HSE, ti odpadki ne vsebujejo nevarnih snovi.

"Pri tem zavračamo navedbo, da bo družba odpadek odlagala, saj je v preteklosti aktivno odlagališče elektrofiltrskega pepela z odločbo Agencije RS za okolje v celoti zaprto in rekultivirano. V luči krožnega gospodarstva in ponovne uporabe odpadnih materialov bo elektrofiltrski pepel po začasnem skladiščenju in skladno z veljavno zakonodajo predelan v koristen gradbeni material, primeren za zasipe in sanacije degradiranih površin," so dodali.

V Energetiki Ljubljana so enako zatrdili, da se pepel oziroma material zato, ker je nenevaren, lahko uporablja za nasipni material. Sicer pa se v svetovnem merilu široko uporablja v gradbeni industriji. Pred končno uporabo tovrstnih surovin se pepel lahko skladišči na ustrezno urejenih deponijah, so dodali.

Ljubljanska toplarna sicer za proizvodnjo energije od leta 2002 uporablja rjavi premog z zelo nizko vsebnostjo žvepla in pepela ter od leta 2008 lesno biomaso oz. lesne sekance, so še povedali.

Prevoz pepela iz ljubljanske toplarne v Trbovlje je vznemiril občane in predstavnike tamkajšnje občine. Kot so zapisali na občini, jih skrbi, da lahko odpadke, ki je v Termitu ne morejo sprejemati, sprejema nekdo drug. Med drugim zahtevajo pojasnilo ministrstva za okolje in prostor, kolikokrat je bil v zadnjih treh letih opravljen nadzor nad odlaganjem materialov na degradiranih površinah HSE - Energetske družbe Trbovlje.

Poslanec Levice Primož Siter pa je danes na ministra za okolje in prostor Simona Zajca naslovil vrsto vprašanj in zahteval, da se javnosti jasno pove, kje se bo odlagal in v katerem obratu se bo predeloval pepel iz ljubljanske toplarne, kateri materiali se v obratu trenutno uporabljajo za izdelavo gradbenega materiala, kakšno je trenutno stanje tal na tej lokaciji in zakaj o tem niso obvestili prebivalcev.