c S
Gospodarska aktivnost v območju z evrom se je julija ohladila 24.07.2019 13:36 London, 24. julija (STA) - Gospodarska aktivnost v območju z evrom se je julija ohladila, kaže raziskava britanske analitske družbe IHS Markit. Vrednost kazalca nabavnih menedžerjev (PMI) je po dveh predhodnih mesecih rasti julija zdrsnila, a še naprej ostaja nad mejo 50 točk, ki nakazuje krepitev.

PMI je bil po začasnih podatkih julija pri 51,5 točke, kar kaže na nadaljevanje krepitve gospodarske aktivnosti. Vendar pa je bil kazalec za 0,7 odstotne točke pod junijsko vrednostjo in najnižje v treh mesecih. V zadnjih šestih letih se je PMI na mesečni ravni ob tem znižal le štirikrat, dodaja Markit.

Skromna rast celotnega gospodarstva zakriva povečevanje prepada med predelovalnim in storitvenim sektorjem, ki je najgloblji od aprila 2009, izpostavljajo raziskovalci. Medtem ko je storitveni sektor namreč beležil nadaljevanje močne rasti, je predelovalni sektor zabeležil najgloblji padec proizvodnje od aprila 2013.

Podatki o PMI kažejo na eno najšibkejših gospodarskih rasti v zadnjih šestih letih, je podatke komentiral prvi ekonomist IHS Markit Chris Williamson. Iz 0,2-odstotne rasti, ki se kaže za drugo četrtletje, bi povečevanje obsega bruto domačega proizvoda v tretjem četrtletju lahko zdrsnilo na 0,1 odstotka.

"Predelovalni sektor je vse bolj razlog za skrb. Še posebej geopolitične skrbi, brexit, krepitev trgovinskih napetosti in slabše poslovanje avtomobilskega sektorja so predelovalni sektor potisnili v globlji padec," je dodal Williamson.

Ohlajanje predelovalnega in še posebej avtomobilskega sektorja sta močno prizadela zlasti Nemčijo, katere gospodarstvo bi se lahko v tretjem četrtletju celo malenkost skrčilo. Francosko gospodarstvo je po dosedanjih podatkih bolj robustno, a se tudi tam rast ohlaja.

V IHS Markit se tako pridružujejo pozivom Evropski centralni banki (ECB), naj okrepi stimulativne ukrepe za spodbudo gospodarstvu.