c S
Junija stabilna rast posojil gospodinjstvom v območju evra 24.07.2019 11:44 Frankfurt, 24. julija (STA) - Stopnja rasti obsega posojil gospodinjstvom in podjetjem v območju evra je junija glede na maj ostala nespremenjena, je objavila Evropska centralna banka (ECB). Obseg posojil gospodinjstvom se je na letni ravni okrepil za 3,3 odstotka, obseg posojil nefinančnim podjetjem pa za 3,8 odstotka, je sporočila banka.

Rast posojil zasebnemu sektorju v celoti se je v območju z evrom na letni ravni junija zvišala na 3,5 odstotka, potem ko je bila maja pri 3,3 odstotka. Vendar pa je rast odpadla na posojanje finančnim podjetjem, medtem ko je pri nefinančnih podjetjih in gospodinjstvih ostala nespremenjena.

Rast količine denarja v obtoku se je junija znižala. Rast monetarnega agregata M3 je bila na letni ravni 4,5-odstotna, kar je 0,3 odstotne točke manj kot v maju. Trimesečno povprečno gibanje M3, ki statistično zmanjša vpliv izrednih dogodkov, je v treh mesecih do junija kazalo na 4,7-odstotno rast.

Agregat M3 vključuje gotovino v obtoku in vpogledne vloge, vloge z dogovorjeno zapadlostjo do dveh let in vloge na odpoklic do treh mesecev ter repo posle in dolžniške vrednostne papirje z zapadlostjo do dveh let.

ECB uporablja M3 kot ključni kazalec srednjeročne inflacije; v tej luči ga upošteva pri določanju ključne obrestne mere. Cilj centralne banke je, da je inflacija območja evra nekoliko pod dvema odstotkoma.

Ključna obrestna mera v območju z evrom je na zgodovinsko nizki ravni, ECB pa je skozi stimulativni program doslej nakopičila za 2600 milijard evrov vladnih in podjetniških obveznic.

V četrtek bo zasedal svet ECB in vlagatelji nestrpno pričakujejo morebitno napoved novih stimulativnih ukrepov. Evrsko gospodarstvo se spopada z izzivi, kot so trgovinske napetosti med ZDA, Evropo in Kitajsko, grožnjo brexita brez dogovora in šibkosti na razvijajočih se trgih. Tu so še geopolitične napetosti, kot so zaostrovanje napetosti med ZDA in Iranom ter konfrontacije v Perzijskem zalivu.