c S
Prestrukturiranje potisnilo Deutsche Bank v rdeče številke 24.07.2019 10:54 Berlin, 24. julija (STA) - Nemška banka Deutsche Bank je v drugem četrtletju ustvarila 3,1 milijarde evrov čiste izgube. To je 300 milijonov evrov več, kot je banka napovedala ta mesec ob napovedi prestrukturiranja. "Stroški transformacije" so po navedbah finančne institucije dosegli 3,4 milijarde evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Velik del našega stroška prestrukturiranja je že zajet v drugem četrtletju," je rezultate komentiral glavni izvršni direktor Christian Sewing. "Brez stroškov transformacije bi bila banka dobičkonosna," je dodal.

Brez izrednih stroškov naj bi namreč banka pod črto ustvarila 231 milijonov evrov dobička, pred davki pa 441 milijonov evrov.

Prihodki koncerna so v drugem četrtletju zdrsnili za šest odstotkov na 6,2 milijarde evrov. Prilagojeni za posebne učinke so se glede na enako obdobje lani zmanjšali za pet odstotkov. Prihodki z naslova investicijskega trgovanja so bili manjši za skoraj tretjino, bolje pa se je banka odrezala na področjih osebnega in poslovnega bančništva ter na področju upravljanja s premoženjem.

Načrt prestrukturiranja, ki ga je banka napovedala ta mesec, bo prinesel ukinitev 18.000 delovnih mest in drastično zmanjšanje enote za investicijsko bančništvo. Močno bodo prizadete izpostave v New Yorku, Londonu in drugod. Deutsche Bank se želi v prihodnje med drugim osredotočiti na korporativne stranke.

Od koliko sodelavcev se bo Deutsche Bank poslovila na domačem trgu, še naprej ni jasno. Načrt sanacije naj bi izpeljali do leta 2022.

Za reorganizacijo se je Deutsche Bank odločila po propadu pogovorov o združitvi z rivalom Commerzbank aprila letos. Po treh zaporednih letih izgube in mini dobičkom v lanskem letu Deutsche Bank letos znova grozijo rdeče številke.