c S
Delničarjem Telekoma se letos obetajo občutno nižje dividende 24.07.2019 10:53 Ljubljana, 24. julija (STA) - Vodstvo Telekoma Slovenije je za 30. avgust sklicalo skupščino, na kateri bodo med drugim odločali o uporabi bilančnega dobička za lani. Po predlogu se delničarjem obeta precej nižja dividenda kot lani, 4,50 evra bruto. Skupščina bo imenovala tudi dva nova nadzornika, prenovljen nadzorni svet pa bo nato po pričakovanjih imenoval novo vodstvo.

Telekomov bilančni dobiček za lani znaša slabih 39 milijonov evrov. Kot izhaja iz danes objavljenega sklica skupščine, uprava družbe predlaga, da se za izplačilo dividend nameni 29,3 milijona evrov oz. 4,50 evra bruto na delnico, preostanek bilančnega dobička v višini 9,7 milijona evrov pa se prenese v prihodnje leto.

Če bo tak predlog potrjen, se delničarjem - država ima v družbi neposredno 62,54-odstotni lastniški delež, SDH je lastnik 4,25-odstotnega deleža, Kad pa 5,59-odstotnega - obeta precej nižja dividenda kot lani. Ta je znašala kar 14,30 evra bruto. Pri tem velja spomniti, da je uprava, tedaj še z Rudolfom Skobetom na čelu, predlagala dividendo v višini 6,30 evra, a je Slovenski državni holding (SDH) uspel z nasprotnim predlogom, Telekom Slovenije pa je za izplačilo dividend lani namenil skoraj ves bilančni dobiček.

Skupščina družbe se bo sicer seznanila tudi z odstopi nadzornikov in imenovala nove člane nadzornega sveta. Kot je znano, sta junija iz nadzornega sveta odstopila Ljubomir Rajšić (funkcija mu je prenehala 18. junija) in nekdanja prva dama SDH Lidija Glavina, ki sicer ostaja nadzornica vse do skupščine družbe. Po predlogu bo skupščina za nova predstavnika kapitala v nadzornem svetu imenovala Andreja Vizjaka in Igorja Rozmana, ki bosta štiriletni mandat nastopila z dnem skupščine.

Telekom Slovenija ima od 19. septembra lani v nadzornem svetu sicer nove predstavnike zaposlenih. Svet delavcev je namreč dotedanje nadzornike Sama Podgornika, Primoža Pera in Urbana Škrjanca odpoklical, zdaj pa zaposlene v nadzornem svetu zastopajo Drago Kijevčanin, Dušan Pišek in Jana Žižek Kuhar. Izvoljeni so bili za čas preostale mandatne dobe, ki se izteče novembra 2021.

Pričakovati je, da bo prenovljen nadzorni svet nato kmalu imenoval tudi novega predsednika uprave Telekoma Slovenije. Potem ko je Skobe sredi aprila predčasno sklenil mandat, družbo vodi Tomaž Seljak, pod Skobetovim vodstvom podpredsednik uprave, ki pa je bil na čelo družbe imenovan le do imenovanja novega prvega moža družbe.

Skupina Telekom Slovenije je leto 2018 sklenila s 33,3 milijona evrov čistega dobička, potem ko je ta leto prej znašal devet milijonov evrov. Čisti prihodki so znašali 715,05 milijona evrov. V prvem letošnjem polletju je čisti dobiček na ravni skupine znašal 19,57 milijona evrov, kar je 35 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, medtem ko so prihodki od prodaje upadli za pet odstotkov na 340,63 milijona evrov. Letos v Telekomu beležijo nekoliko nižje prihodke na veleprodajnem trgu in nižje prihodke mobilnega blaga na končnem trgu.