c S
Ameriška vlada sprožila protimonopolno preiskavo velikih tehnoloških podjetij 24.07.2019 08:38 Washington, 24. julija (STA) - Pravosodno ministrstvo ZDA je v torek sprožilo protimonopolno preiskavo velikih tehnoloških in spletnih podjetij, kot so Amazon, Google, Facebook in Apple. Preiskava bo skušala ugotoviti, ali morda omejujejo konkurenco, zatirajo inovacije ali kako drugače škodijo potrošnikom.

Evropski regulatorji so to ugotovili že nekaj časa nazaj ter preganjajo ameriške tehnološke in spletne velikane tako, da ameriški vladi praktično ni preostalo drugega, kot da sledi primerom tujih vlad. Vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa je bila glede tega tudi pod vse večjim pritiskom članov kongresa obeh strank.

Trump ameriške tehnološke in spletne velikane tudi intenzivno kritizira, obenem pa grozi tujim državam, ki jih tožijo. Pravosodno ministrstvo ZDA si je pred kratkim z Zvezno komisijo za trgovino (FTC) razdelilo delo in se dogovorilo, kdo bo koga preiskoval zaradi česa.

Pravosodno ministrstvo bo pregledalo, kako so se dominantna tehnološka podjetja razrasla po obsegu in vplivu in se razširila v dodatne posle ter kako uporabljajo svojo moč in vpliv na prostem trgu.

Washington Post je v torek prav tako poročal, da bo FTC obtožil Facebook, da je zavajal potrošnike glede zaščite zasebnosti v povezavi z zlorabo telefonskih številk uporabnikov, zaradi česar bo družbeni medij moral plačati odškodnino.