c S
Evropske borze navzgor; cenejša nafta, šibkejši evro 24.07.2019 07:23 London/Frankfurt/Pariz, 23. julija (STA) - Dogovor glede proračuna ZDA in obeti cenejšega denarja so danes zvišali tečaje delnic na pomembnejših borzah v Evropi. Cene nafte so se malenkost znižale, prav tako se je znižal tečaj evra.

Vlagateljem je optimizem vlila napoved, da se bodo prihodnji teden nadaljevala pogajanja med ameriškimi in kitajskimi pogajalci, ki iščejo rešitev trgovinskega spora med državama, pravijo analitiki. Poleg tega trg stavi na zrahljanje denarne politike v območju z evrom, ki bi ga lahko po četrtkovem zasedanju centralne banke vsaj napovedali. V ZDA se je ameriški predsednik Donald Trump s kongresom dogovoril o izognitvi blokadi proračuna. In nenazadnje je kitajski koncern Beijing Automotive Group kupil pet odstotkov nemškega proizvajalca vozil Daimler.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 1,23 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3532,87 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 1,64 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,92 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,56 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 1,44 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,43 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 1,01-odstotno rast.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes gibljejo neenotno. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,16 odstotka višji ravni kot v ponedeljek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,17 odstotka vrednosti, medtem ko se je tehnološki indeks Nasdaq znižal za 0,05 odstotka.

Tečaj evra se je danes spustil pod mejo 1,12 dolarja. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali vse do tečaja 1,1152 dolarja, kar je najmanj po koncu maja. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1173 dolarja oz. 0,42 centa nižje kot v ponedeljek.

Šibkost evra je predvsem posledica trdnega tečaja dolarja, ki ga je zagotovil dogovor glede zgornje meje dolga ZDA. V ponedeljek so se vlada in predstavniki kongresa dogovorili glede prihodnjega dveletnega proračuna, v katerem so določili tudi zgornjo mejo zadolžitve države. S tem so se izognili morebitni blokadi delovanja vladnih služb, kar se je denimo zgodilo v lanskem letu.

Opazne premike pa je bilo danes opaziti pri britanskem funtu. V Veliki Britaniji so zgodaj popoldne za novega premierja in naslednika Therese May izvolili Borisa Johnsona. Pred tem se je tečaj funta občutno znižal, a se po razglasitvi rezultata spet okrepil. Medtem se je sicer že znebil doseženih dobičkov.

Cene nafte so se danes malenkost znižale. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 56,13 dolarja, kar je devet centov manj kot v ponedeljek. V Londonu je za terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent treba odšteti 63,08 dolarja, kar je 17 centov manj kot v ponedeljek zvečer.

Od petka sta se tako ameriška kot severnomorska nafta po krepkem padcu v tednu prej podražili za po več kot dva odstotka. Najpomembnejša tema na naftnem trgu ostaja z nafto bogato območje v Perzijskem zalivu, potem ko je Iran zaplenil enega od britanskih tankerjev.