c S
Bruselj bo predlagal okvir za upravljanje evrskega proračuna 24.07.2019 07:32 Evropska komisija bo danes predlagala okvir za upravljanje evrskega proračuna, iz katerega bodo financirali strukturne reforme in javne naložbe, pomembne za celotno območje evra. Okvir se nanaša na vlogo evrskih članic pri opredeljevanju prioritet financiranja. Obseg tega proračuna pa bo opredeljen v okviru pogajanj o večletnem finančnem okviru.

Finančni ministri EU so junija dosegli kompromis o vzpostavitvi evrskega proračuna z uradnim imenom proračunski instrument za konvergenco in konkurenčnost, a ključna vprašanja so ostala odprta, tudi način financiranja.

Del sredstev naj bi prišel iz evropskega proračuna - ta naj bi opredelili v okviru dogovora o naslednjem večletnem finančnem okviru za obdobje 2021-2027 - del pa morda iz zunanjih virov na podlagi medvladnega dogovora članic. Pogajanja o tem še potekajo.

Proračun bo, kot pove njegovo ime, pomagal krepiti konvergenco in konkurenčnost gospodarstev držav v območju evra, in sicer z zagotavljanjem bolj vključujoče rasti, boljše odpornosti in okrepljenega upravljanja.

Ni pa dogovora o stabilizacijski vlogi proračuna, ki jo je predlagala Evropska komisija in za kar se močno zavzema Francija. Gre za to, da bi bil proračun porok stabilnega območja evra, tako da bi uravnaval razlike med najmočnejšimi in najšibkejšimi členi.

Proračunski instrument, o katerem se sedaj pogajajo članice območja evra, je sicer precej razvodenela različica ambicije francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je želel močan samostojen proračun, ki bi bil varovalo v krizah.

Bruselj, 24. julija (STA)
Foto: STA