c S
Ajdovski Bia Separations v sodelovanje s farmacevtsko družbo Avexis 23.07.2019 13:41 Ajdovščina, 23. julija (STA) - Podjetje Bia Separations je v ponedeljek napovedalo sodelovanje s farmacevtsko družbo Avexis iz skupine Novartis, da bi izboljšalo komercialni postopek čiščenja za načrtovano gensko zdravljenje. Bia Separations je bil izbran zaradi svojega znanja na področju prečiščevanja virusov in DNK, so sporočili iz ajdovskega podjetja.

Bia Separations in Avexis tesnejše sodelovanje začenjata s produktom Zolgensma oz. prvim genskim zdravljenjem, ki ga je odobrila ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA) za zdravljenje pacientov s spinalno mišično atrofijo, starih manj kot dve leti.

Zolgensma je enkratna infuzija, ki zagotavlja funkcionalno kopijo človeškega gena SMN za zaustavitev napredovanja bolezni s trajno izraženim proteinom SMN.

V podjetju Bia Separations se po besedah direktorja Aleša Štrancarja veselijo prvih rezultatov, ki bodo pokazali, kako Zolgensma pomaga obolelim s spinalno mišično atrofijo.

Bia Separations je vodilni svetovni proizvajalec monolitnih kromatografskih kolon CIM za proizvodnjo, čiščenje in analizo večjih bioloških bakterij. V Sloveniji ima raziskovalne in proizvodne obrate, po vsem svetu pa prodajne pisarne in distributerje.