c S
V Termah Maribor zaskrbljenost zaradi prezaposlovanja delavcev 23.07.2019 07:20 Maribor, 22. julija (STA) - V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so zaskrbljeni zaradi razmer v družbi Terme Maribor, kjer naj bi nameravali več kot polovico delavcev prezaposliti na svoje hčerinsko podjetje HBP. Tudi sicer naj bi bili delovni pogoji v tej družbi v zadnjem času zaskrbljujoči, česar pa uprava družbe zaenkrat ne komentira.

Predstavniki sindikata in sveta delavcev so se danes popoldne sestali z upravo Term Maribor in spregovorili o načrtih matične družbe s podjetjem HBP, ki so ga ustanovili lani in vanj prezaposlili okoli 20 delavcev iz hotela Bellevue na Mariborskem Pohorju, zdaj pa naj bi na to hčerinsko podjetje prezaposlili še 86 ljudi, ki delajo v hotelu Habakuk.

Kot je po sestanku za STA povedal izvršni sekretar za teritorialno organiziranost ZSSS Boštjan Medik, so jim predstavniki uprave pojasnili, da so se za prezaposlovanje odločili, da bi tako lažje tržili oba pohorska hotela. "Tako naj bi lažje tržili turistično destinacijo Pohorje in posebej mestne hotele," je povzel.

Sindikat je po besedah Medika dobil zagotovilo, da se bo delavcem pri dodeljevanju pravic priznala kontinuiteta, torej kot da niso zamenjali delodajalca. Kako se bo operativno izvedla prezaposlitev in kakšen bo prihodnji ekonomsko-socialni položaj delavcev, pa po njegovih navedbah niso znali povedati. Zato so se dogovorili, da do sredine avgusta razjasnijo te zadeve. Prezaposlitev naj bi namreč izvedli zadnji dan avgusta.

Do sredine avgusta bo sindikat tudi počakal z morebitnimi nadaljnjimi ukrepi. "Pričakujemo, da bodo postopke izpeljali v skladu z zakonodajo," je povedal Medik.

V zadnjem času naj bi se sicer delovne razmere v Termah Maribor poslabšale. Zaradi kadrovske podhranjenosti se je po sindikalnih navedbah nabralo veliko neizplačanih nadur, ki jih delavci ne morejo izkoristiti, in nimajo omogočenega ustreznega počitka. Medtem ko so bili zaposleni sprva razumevajoči, pa so z nastopom novega vodstva družbe izgubili upanje.

"Ljudje dajejo izredne odpovedi, izvajal se je mobing na predsednico sindikata. Ob skrajnem nezadovoljstvu zaposlenih so nam v sredo poslali še odpoved podjetniške kolektivne pogodbe. Potem smo se odločili, da začnemo zbirati podpise k podpori sindikalnim aktivnostim in v enem dnevu zbrali podpise vseh zaposlenih v Termah Maribor razen uprave," je še pred današnjim sestankom pojasnil Medik.

Odgovore Term Maribor, ki jih trenutno vodi Tatjana Karpovitš, na STA še čakamo.

Družba Terme Maribor, ki je eden največjih ponudnikov nočitvenih zmogljivosti v Mariboru, je od leta 2013 preko slovenske družbe Platanus v lasti ruskega energetskega giganta Gazprom. V zadnjih letih se je namesto visokoletečih obljub o razvojnih vlaganjih, prihodu ruskih turistov in krepitvi skupine podala v prodajo dela svojega premoženja, med drugim obmejnih trgovin Travel Shop in medicinsko-termalnega centra Fontana.

Pod okriljem Term Maribor, ki imajo skupno 160 zaposlenih, so le še štirje hoteli - Habakuk, Ibis oziroma nekdanji Orel, Mercure oziroma nekdanja Piramida in Bellevue - ter Gostilna pri Treh ribnikih, ki je prav tako naprodaj. Prodajajo tudi zemljišče v Brestrnici, kjer je bil nekoč znani Motel Jezero, neuradno naj bi se po načrtovalo tudi prodajo hotelov v mestu.

Prezaposlitev zaposlenih iz hotelov Ibis in Mercure, ki se nahajajo v središču Maribora, v HBP po trditvah uprave ni predvidena, je še povedal Medik.