c S
Rešitve v aneksu dva ne razbremenjujejo zdravnikov na primarnem nivoju 23.07.2019 07:20 Ljubljana, 22. julija (STA) - V Zdravniški zbornici Slovenije ugotavljajo, da vlada z aneksom številka dve k splošnemu dogovoru za pogodbeno leto 2019, ki ga je potrdila v četrtek, ne sledi predlogom zbornice za spremembe splošnega dogovora, ne razbremenjuje zdravnikov v primarnem zdravstvu ter ne izboljšuje oskrbe prebivalcev, so sporočili iz zbornice.

Vlada po navedbah zbornice z aneksom dve ne sledi aneksu ena, ker ne omogoča 100-odstotnega financiranja programov zdravstvenih storitev pri 1895 glavarinskih količnikih, temveč je to plačilo zagotovljeno šele pri državnem povprečju, ki je trenutno 2389 glavarinskih količnikov.

Kot so v zbornici zapisali v sporočilu za javnost, je z aneksom dve za preseganje 1895 glavarinskih količnikov sicer predvideno dodatno nagrajevanje, ki pa je vezano na podaljšanje ordinacijskega časa že tako preobremenjenih timov.

Prav tako ugotavljajo, da predlogi zdravniške zbornice o širitvah programov pri izvajalcih koncesionarjih za skrajševanje čakalnih dob niso bili sprejeti, kar ne sledi usmeritvi o vključevanju vseh razpoložljivih kapacitet pri izvajalcih za skrajševanje nedopustno dolgih čakalnih dob.

"Zavedamo se omejenosti javnih virov financiranja zdravstva, vendar pa ugotavljamo, da rešitve ne sledijo predlogom Zdravniške zbornice Slovenije za spremembe splošnega dogovora in ne razbremenjujejo zdravnikov v primarnem zdravstvu ter ne izboljšujejo oskrbe prebivalcev Republike Slovenije," so zapisali.

"Vnovič opozarjamo, da brez odločnejših, ciljno usmerjenih in finančno podprtih ukrepov razmer v slovenskem zdravstvu ne bo mogoče izboljšati," so v sporočilu povzeli besede podpredsednika zbornice Deana Klančiča, ki je bil v imenu zbornice vodja pogajanj za splošni dogovor za leto 2019.

Vlada je na četrtkovi seji sprejela aneks številka dve k splošnemu dogovoru, ki bo omogočil nagrajevanje bolj obremenjenih zdravstvenih timov primarnega zdravstva. Aneks bo začel veljati s prvim avgustom, kar pomeni, da ga bodo zdravstveni timi občutili pri avgustovski plači, ki bo izplačana v začetku septembra. Letos pa bo prinesel 4,8 milijona evrov finančnih posledic.