c S
Equifax bo zaradi hekerskega vdora plačal 700 milijonov dolarjev 22.07.2019 15:39 Washington, 22. julija (STA) - Podjetje, ki zbira, obdeluje in prodaja finančne informacije o ameriških potrošnikih Equifax bo zaradi hekrskega vdora v svojo bazo podatkov leta 2017 plačal 700 milijonov dolarjev odškodnine ameriški zvezni vladi in zveznim državam. Hekerji so takrat dobili dostop do ključnih zasebnih informacij 150 milijonov ljudi.

Dogovor z uradom za zaščito potrošnikov, zvezno komisijo za trgovino in 48 zveznimi državami ZDA predvideva, da bo najmanj 425 milijonov dolarjev šlo potrošnikom, ki jih je kraja zasebnih informacij oškodovala, ostalo pa so kazni.

Equifax vdora hekerjev ni zaznal več kot šest tednov. Pri tem so prišli do številk socialne varnosti, ki so v ZDA ključne za življenje in k tem številkam pripadajoča imena, rojstne datume, naslove, številke vozniških dovoljenj, številke kreditnih kartic in celo podatke s potnih listin.

Dogovor prizadetim, ki so jim zlorabili in ukradli identiteto na podlagi vdora v Equifax, prinaša tudi deset let brezplačnega nadzora njihovega finančnega stanja in sedem let kritja stroškov, povezanih z vračanjem ukradene identitete. Od konca letošnjega leta pa bodo imeli ameriški potrošniki sedem let pravico do zastonj dostopa do letnih finančnih poročil Equifaxa.

Dogovor mora še potrditi zvezno sodišče v Georgii.