c S
Evropske borze s padci sledijo zgledu iz Azije 22.07.2019 10:58 Frankfurt/Pariz/London, 22. julija (STA) - Na evropskih borzah se tečaji delnic večinoma znižujejo, s čimer evropske borze sledijo zgledu iz Azije. Tam so se tečaji vrednostnih papirjev v povprečju prav tako zniževali. V ospredje stopajo poslovni rezultati podjetij, trg pa čaka tudi na zasedanje Evropske centralne banke (ECB).

ECB bi lahko na zasedanju v četrtek napravila prve korake v smeri novih stimulativnih ukrepov. Evrsko gospodarstvo se namreč sooča z upočasnjevanjem aktivnosti, tudi zaradi trgovinskih vojn ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Analitiki po navedbah nemške tiskovne agencije dpa pričakujejo, da bo ključna obrestna mera ostala nespremenjena, naj bi pa ECB še pred odhodom njenega dosedanjega predsednika Maria Draghija postregla z novim paketom stimulativnih ukrepov.

Sicer vlagatelji ta teden čakajo tudi na objavo poslovnih rezultatov več velikih podjetij. Med njimi so Philips, Vodafone ter Glaxosmithkline.

Indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 se je do 10. ure po srednjeevropskem času znižal za 0,10 odstotka. V Frankfurtu je bil DAX 0,05 odstotka pod gladino, v Parizu je CAC 40 izgubljal 0,08 odstotka. V Londonu je bil FTSE 100 0,11 odstotka višje kot ob koncu trgovanja v petek.

Pomembneje se ni spreminjal niti tečaj evra, za katerega je bilo treba zjutraj odšteti 1,1216 dolarja. ECB je referenčni tečaj evra v petek postavila pri 1,1226 dolarja.

Na tokijski borzi je Nikkei 225 končal z 0,23-odstotnim padcem. V Seulu je Kospi izgubil 0,05 odstotka, v Sydneyju pa All Ordinaries 0,07 odstotka. Hongkonški indeks Hang Seng je končal 1,37 odstotka pod gladino, šanghajski SE Composite pa 1,27 odstotka nižje.