c S
Osrednje evropske borze večinoma v zelenem, nafta brez enotne smeri, evro navzdol 20.07.2019 09:23 London/Frankfurt/Pariz, 19. julija (STA) - Tečaji delnic na osrednjih treh borzah v Evropi so se danes vsaj malo zvišali. Med vlagatelji vlada pričakovanje, da bo ameriška centralna banka konec meseca znižala ključno obrestno mero. Nove spodbude na strani denarne politike si obetajo tudi od Evropske centralne banke (ECB). Cene nafte ne kažejo enotne smeri, tečaj evra pa se znižuje.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,08 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,26 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 za minimalnih 0,03 odstotka. Londonski FTSE 100 se je zvišal za 0,21 odstotka.

Precej slabše je šlo borzam v srednji Evropi. Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,17 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,73 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil kar 2,03-odstotni padec.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev po začetnem dvigu zdaj gibljejo neenotno. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,19 odstotka višji ravni kot ob koncu četrtkovega trgovanja. Tehnološki indeks Nasdaq pridobiva vsega 0,01 odstotka. Širši indeks S&P 500 je medtem 0,11 odstotka v minusu.

Vlagatelji so še pod vtisom izjave podpredsednika odbora za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Johna Williamsa, ki po njihovi oceni govorijo v prid korenitejšemu rezu v obrestne mere ob koncu meseca. Williams je povedal, da bi morale centralne banke hitro ukrepati za spodbujanje gospodarstva, pa čeprav je cena denarja trenutno še vedno razmeroma nizka, in ne bi smele čakati na morebitno vnovično gospodarsko "katastrofo".

Že prihodnji teden bo medtem zasedal svet ECB. Trgi si obetajo signale o novih spodbudah na strani denarne politike tudi pri osrednji monetarni ustanovi evrskega območja. Nekateri tako morda že naslednji teden pričakujejo znižanje obrestne mere za deponiranje presežne likvidnosti bank pri ECB z minus 0,4 na minus 0,5 odstotka, s čimer bi bančne ustanove spodbudili k uporabi denarja v gospodarstvu. Nekateri medtem proti koncu leta pričakujejo ponoven zagon neto novih nakupov v okviru programa odkupovanja obveznic.

Tečaj evra glede na dolar v luči takšnih pričakovanih dogodkov izgublja. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1219 dolarja, kar je 0,56 centa manj kot ob koncu četrtkovega trgovanja. ECB je opoldne referenčni tečaj evra sicer določila pri 1,1226 dolarja oz. 0,10 centa više kot v četrtek.

Cene nafte ne kažejo enotne smeri. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena avgusta, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 55,03 dolarja, kar je 27 centov manj kot ob koncu četrtkovega trgovanja. V Londonu so septembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent z 61,93 dolarja na četrtkovi zaključni ravni.