c S
Napetosti v Perzijskem zalivu dvigujejo cene nafte 22.07.2019 09:09 Singapur, 22. julija (STA) - Cene nafte so se danes v azijskem trgovanju zvišale, kar je posledica zaostrovanja razmer v Perzijskem zalivu. Iranska revolucionarna garda je namreč v petek med plovbo skozi Hormuško ožino zasegla švedski tanker Stena Impero, ki je plul pod britansko zastavo. Velika Britanija grozi s povračilnimi ukrepi.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom avgusta je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 56,15 dolarja, kar je 52 centov več kot v petek. Sod severnomorske nafte brent s septembrskim dobavnim rokom se je podražil za 91 centov na 63,38 dolarja.

Velika Britanija se še odloča, kako se odzvati na zajetje tankerja v Hormuški ožini. Je pa svoje ladje posvarila pred plutjem po tej pomembni pomorski poti, skozi katero potuje tretjina vsega globalnega izvoza nafte.

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt bo z razmerami in morebitnimi vladnimi ukrepi proti Iranu po pričakovanjih popoldan seznanil spodnji dom parlamenta. Po poročanju britanskih medijev London razmišlja o diplomatskih ali gospodarskih ukrepih, med drugim o zamrznitvi iranskega premoženja.