c S
Fitch zvišal bonitetno oceno Slovenije 20.07.2019 11:57 Ljubljana, 20. julija (STA) - Bonitetna agencija Fitch je v petek zvišala bonitetno oceno Slovenije z A- na A in ji pripisala stabilne obete. Agencija med razlogi navaja zniževanje javnega dolga, javnofinančni presežek in gospodarsko rast, je danes sporočilo ministrstvo za finance.

Tretja pozitivna sprememba bonitetne ocene letos je po navedbah ministrstva pokazatelj, da je Slovenija v dobri kondiciji in uspešno konsolidira javne finance.

"V letošnjem letu je to že tretja pozitivna sprememba na področju bonitetnih ocen Slovenije. Aprilskemu izboljšanju obetov iz stabilnih v pozitivne pri agenciji Moody's je junija sledilo zvišanje bonitetne ocene agencije S&P z A+ na AA-, včeraj pa je dobro kondicijo Slovenije potrdila še agencija Fitch," je ob izboljšanju ocene dejal minister Andrej Bertoncelj.

Slovenija pri agenciji S&P oceno AA- s stabilnimi obeti, pri agenciji Fitch A s stabilnimi obeti, pri Moody's pa Baa1 s pozitivnimi obeti.

Fitch dvig bonitetne ocene pripisuje uspešnemu zniževanju javnega dolga in doseganju javnofinančnega presežka.

Slovenija je pri zniževanju javnega dolga med vsemi evrskimi državami najuspešnejša in naj bi ga letos glede na cilje znižala na 65,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Glede na načrte naj bi konec leta beležila 0,7 odstotka BDP oz. 193,6 milijona evrov proračunskega presežka.

Fitch zvišanje ocene poleg tega utemeljuje z gospodarsko rastjo, dobrimi ekonomskimi odnosi s tujino, krepitvijo bančnega sektorja ter z zniževanjem brezposelnosti.