c S
Več kot polovica družinskih podjetij pripravljenih na soočenje s spremembami 22.07.2019 07:39 Ljubljana, 21. julija (STA) - Več kot polovica družinskih podjetij je pripravljenih na soočenje s korenitimi spremembami na trgu, kaže raziskava družbe Deloitte. Večina anketiranih direktorjev namerava ohraniti podjetje v družinski lasti, dobra tretjina pa se jih je pripravljenih odreči vsaj delu družinskega nadzora nad podjetjem za večji finančni uspeh na dolgi rok.

Od 791 direktorjev družinskih podjetij v 58 državah, ki so jih anketirali, jih nekoliko več kot polovica meni, da so njihova podjetja pripravljena na prihodnost z vidika lastništva, upravljanja in strategije. Samo 41 odstotkov pa jih verjame, da bodo njihovi načrti glede nasledstva v vodstvu uresničeni, so sporočili iz Deloitta.

Samo 35 odstotkov anketirancev meni, da so dolgoročni cilji njihovega podjetja usklajeni s cilji poslovanja ter s posameznimi in skupnimi cilji vseh družinskih članov. Manj kot tretjina anketirancev pa je navedla, da se vsi družinski člani popolnoma strinjajo glede razvoja podjetja v prihodnjih 10 do 20 letih.

Izvršni direktorji kot ključ do stabilnosti in prihodnjega uspeha podjetja najpogosteje navajajo prilagodljivost (61 odstotkov) in zmožnost uvajanja inovacij (39 odstotkov), čeprav nekateri zaradi nevarnosti neuspeha in zmanjšanja družinskega bogastva ne poskušajo doseči njihovega potenciala.

"Direktorji družinskih podjetij zelo veliko pozornosti posvečajo trenutnim prioritetam, ki pa niso nujno vedno usklajene z dolgoročno strategijo podjetja," je ocenil direktor v oddelku finančnega svetovanja Deloitte Slovenija in vodja iniciative Deloitte Private Tilen Vahčič. Po njegovem mnenju takšno neskladje med dolgoročnimi cilji in kratkoročnimi prioritetami lahko ogrozi ohranjanje družinske tradicije in zapuščine ter celo družinski kapital.

Deloitte je v okviru raziskave anketiral 791 direktorjev iz 58 držav; od tega 59 direktorjev iz 8 držav v Srednji Evropi. Eden od njihovih glavnih dolgoročnih ciljev je ohraniti podjetje v družinski lasti, samo 41 odstotkov družinskih podjetij pa ima pripravljen načrt glede nasledstva podjetja.