c S
Münchenčani prevzemajo upravljanje letališča v Sofiji 21.07.2019 15:39 Sofija, 21. julija (STA) - Upravljavec münchenskega letališča je v navezi s francoskim investicijskim skladom Meridiam zmagal na razpisu za 35-letno koncesijo za upravljanje mednarodnega letališča v Sofiji. Pri tem je premagal konkurenco, v kateri sta bila tudi upravljavec pariških letališč in Fraport, ki poleg frankfurtskega med drugim upravlja tudi ljubljansko letališče.

Zmagovalca javnega natečaja je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ta teden razglasilo britansko prometno ministrstvo.

Poleg družbe Flughafen München, ki je v 51-odstotni lasti zvezne dežele Bavarske, preostalo lastništvo pa si delita nemška država in mesto München, so se za pridobitev koncesije potegovale še družba Aeroports de Paris, ki upravlja s pariškimi letališči, britanski Manchester Airports Group, upravljavec köbenhavenskega letališča Copenhagen Airport in Fraport, ki v Bolgariji že upravlja z letališči v Varni in Burgasu.

Družba Flughafen München in sklad Meridiam, specializiran za naložbe v javne infrastrukturne projekte, bosta bolgarski državi plačevali koncesijsko dajatev v višini 32 odstotkov letnih prihodkov ali najmanj 24,5 milijona evrov letno. Ob tem sta se zavezala k predplačilu v višini 281 milijonov evrov in k investicijam v infrastrukturo v višini 608 milijonov evrov.

Novi upravljavec namerava v naslednjih 10 letih zgraditi nov terminal, letno število potnikov pa do 2050 povečati na 23 milijonov.

Lani je sicer prek letališča v Sofiji, ki ga pesti zastarela infrastruktura, letelo blizu sedem milijonov potnikov, to število pa se letos nekoliko povečuje.