c S
Minister Šabeder se bo srečal s Poklukarjem 22.07.2019 07:28 Ljubljana, 22. julija (STA) - Minister za zdravje Aleš Šabeder so bo danes srečal z Janezom Poklukarjem, ki ga je svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana izbral za novega generalnega direktorja. Pričakovati je, da bo Šabeder nato dal soglasje k imenovanju svojega naslednika za krmilo največje slovenske bolnišnice.

Ljubljanski klinični center je namreč novo vodstvo iskal po odhodu Šabedra na čelo zdravstvenega resorja. Zavod je od takrat začasno vodil Teodor Žepič, sicer poslovni direktor pediatrične klinike, svet UKC pa je pred dobrim tednom kot najprimernejšega med prijavljenimi kandidati za vodenje izbral Poklukarja.

Ta že ima izkušnje z vodenjem zdravstvenega zavoda. Pet let je namreč vodil jeseniško bolnišnico, ki jo je potegnil iz rdečih številk in iz sanacije. Z njegovim delom je zadovoljen tudi predsednik sveta jeseniške bolnišnice Dušan Krajnik, ki ga je označil za dobrega sodelavca, strokovnjaka in vizionarja.

Svet jeseniške bolnišnice je Poklukarja na njegovo željo razrešil v sredo, vlada pa je že podala soglasje k tej odločitvi. S tem je Šabedru odprta pot, da poda soglasje k imenovanju Poklukarja na čelo UKC. Soglasja vlade pa ne potrebuje, ker je ljubljanska bolnišnica še v sanaciji in zanjo veljajo druge zakonske določbe, kot veljajo sicer.

Pričakovati je, da bo Šabeder soglašal z imenovanjem Poklukarja, saj v javnosti ni skrival naklonjenosti zdaj že nekdanjemu direktorju gorenjske bolnišnice. Pred dnevi je minister povedal, da ga izbor sveta UKC veseli, in napovedal podporo ministrstva pri Poklukarjevih reformah v kliničnem centru. Izbiro Poklukarja so pozdravili tudi v zdravniških vrstah.

Če bo Poklukar dobil ministrovo soglasje, bo štiriletni mandat nastopil prvega avgusta. S tem bo postal 15. človek na čelu UKC in osmi v zadnjih desetih letih.