c S
Zaradi novega informacijskega sistema bodo centri za socialno delo lahko delali hitreje 19.07.2019 14:45 Ljubljana, 19. julija (STA) - Novi informacijski sistem Krpan, ki so ga do junija uvedli na centrih za socialno delo, omogoča hitrejše, bolj fleksibilno in učinkovito delo z dokumentnim gradivom, so prepričani na ministrstvih za javno upravo in za delo. Po načrtih naj bi ta sistem do leta 2023 dobila celotna državna uprava.

Obe ministrstvi sta februarja začeli pilotno uvajati novi sistem v Centru za socialno delo Zasavje, nato pa so ga postopno dobili vsi centri, je na današnji novinarski konferenci povedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer. Po njenih besedah bo ključno, da bo sistem v avgustu in septembru, ko centri dobijo največ vlog za pravice iz javnih sredstev, deloval dobro in da bodo centri čim hitreje reševali vloge.

Ob vprašanju, ali jeseni potemtakem ne bo zaostankov pri reševanju vlog, pa je povedala, da je poleg novega informacijskega sistema pripravljenih več operativnih in kadrovskih ukrepov. Javnosti jih bodo predstavili na novinarski konferenci prihodnji teden, je napovedala.

Uspešna uvedba sistema na centrih je pozitivno sporočilo, da državna uprava lahko izvede takšen projekt in da lahko sodeluje, je izpostavil minister za javno upravo Rudi Medved. Zavrnil je očitke, da bo novi sistem le še podaljšal postopke. Po uvedbi novega sistema v prvi polovici centrov v maju je bilo namreč evidentiranih 106.986 prejetih in izdanih dokumentov, ob zaključku uvedbe junija pa 364.915. To je trikrat več, je opozoril.

Z uvajanjem novega sistema bodo nadaljevali v okviru samega ministrstva za javno upravo, potem pa bodo prešli na upravne enote. "Tako bomo postopno informatizirali celotno državno upravo," je napovedal.

Uvedba novega sistema je bila poseben izziv, ker so se centri oktobra lani reorganizirali, njihovi informacijski sistemi pa so so bili različni, je pojasnila vodja projekta Kristina Valenčič z direktorata za informatiko na ministrstvu za javno upravo. Zaradi novega sistema bodo postopki po njenih besedah krajši, zaposleni pa bodo dobili informacijo na enem mestu. Poleg tega sistem omogoča, da je v vsakem trenutku mogoče preveriti potek reševanja posamezne zadeve, je poudarila.

Po njenih besedah je vrednost pogodbe za uvedbo sistema, ki zajema nakup, vzpostavitev, petletno vzdrževanje in nadgradnjo, 3,3 milijona evrov.

Minister Medved je danes na novinarsko vprašanje odgovoril tudi glede morebitnega zviševanja funkcionarskih plač. "Nekatera nesorazmerja med plačami funkcionarjev obstajajo, a o tem, ali in kako se bodo spreminjale, bo odločala koalicija," je dejal. Dosedanje stališče koalicije je bilo, da dvigovanje funkcionarskih plač ni politična prioriteta, je spomnil.