c S
V polletju desetina manj gradbenih dovoljenj za stavbe 19.07.2019 11:34 Ljubljana, 19. julija (STA) - V prvem polletju letos je bilo izdanih 2939 gradbenih dovoljenj za stavbe, kar je 10 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Načrtovanih je bilo osem odstotkov več stanovanj, pri čemer je bilo načrtovanih več stanovanj v večstanovanjskih stavbah, je danes objavil statistični urad.

Število dovoljenj za stanovanjske stavbe je bilo nižje za pet odstotkov, za nestanovanjske stavbe pa za 13 odstotkov.

Površina načrtovanih stavb bo merila nekaj manj kot 784.000 kvadratnih metrov, kar je za pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Največ dovoljenj je bilo izdanih za enostanovanjske stavbe (40 odstotkov vseh), sledile so druge nestanovanjske stavbe (29 odstotkov).

Z izdajo gradbenih dovoljenj v prvi polovici leta 2019 je bilo predvidenih 1716 stanovanj ali osem odstotkov več kot z dovoljenji, ki so bila izdana v prvi polovici leta 2018, njihova površina pa naj bi bila večja za tri odstotke.

V enostanovanjskih stavbah je bilo načrtovanih osem odstotkov stanovanj manj, v večstanovanjskih stavbah pa 84 odstotkov stanovanj več kot v prvi polovici leta 2018. V nestanovanjskih stavbah je bilo načrtovanih 16 stanovanj ali štiri stanovanja več kot v lanskem prvem polletju.

Samo junija letos je bilo izdanih 443 dovoljenj za gradnjo stavb, kar je 23 odstotkov manj kot maja. Pri tem je bilo dovoljenj za stanovanjske stavbe 24 odstotkov manj, dovoljenj za nestanovanjske stavbe pa 23 odstotkov manj.

Celotna površina načrtovanih stavb bo merila nekaj več kot 110.000 kvadratnih metrov, kar je 34 odstotkov manj od površine stavb, predvidenih z gradbenimi dovoljenji, izdanimi maja lani. Površina načrtovanih stanovanjskih stavb bo manjša za 31 odstotkov, površina nestanovanjskih stavb pa za 35 odstotkov.

Velika večina, 98 odstotkov, junija letos izdanih gradbenih dovoljenj za stavbe se je nanašalo na novogradnje, preostala pa na spremembo namembnosti. Število gradbenih dovoljenj za novogradnje je bilo za 24 odstotkov nižje kot maja, površina teh stavb pa bo manjša za 34 odstotkov.

Z junija izdanimi dovoljenji je predvidena gradnja 179 stanovanj, kar je 39 odstotkov manj kot maja. V enostanovanjskih stavbah je predvidenih 41 stanovanj manj, v večstanovanjskih stavbah pa 74 stanovanj manj kot maja.

Z gradbenimi dovoljenji, izdanimi junija, je predvidenih za 37 odstotkov manj gradenj novih stanovanj kot s tistimi, ki so bila izdana v mesecu pred tem, njihova površina naj bi bila manjša za 31 odstotkov.