c S
Nadzorniki na vrh BMW imenovali Oliverja Zipseja 19.07.2019 11:33 München, 19. julija (STA) - Nadzorniki bavarskega avtomobilskega velikana BMW so na mesto izvršnega direktorja imenovali dosedanjega vodjo proizvodnje Oliverja Zipseja, ki bo na tem mestu 16. avgusta nasledil dosedanjega prvega moža Haralda Krugerja. Prvi med nadzorniki Norbert Reithofer je Zipseja opisal kot "odločnega, strateško usmerjenega in analitičnega voditelja".

Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ocenil Reithofer, bo Zipse v vodstvo družbe prinesel svež zagon, ki bo nujen za oblikovanje strategije mobilnosti za prihodnost. Zipse, sicer inženir po izobrazbi, je v BMW poznan kot miren, vendar odločen pri doseganju svojih želja.

Rojen je bil leta 1964, študiral je v ZDA in Nemčiji, nemškemu avtomobilskemu proizvajalcu pa se je pridružil leta 1991 kot inženir, nato pa je napredoval in zasedal več pomembnih položajev. Med drugim je delo opravljal tudi v Južni Afriki in Oxfordu. Pred štirimi leti se je pridružil izvršnemu odboru BMW.

53-letni Kruger pa se po štirih letih poslavlja z vrha družbe. "Po več kot desetih letih v upravi bavarskega podjetja in več kot štirih letih na čelu družbe, želim zdaj preizkusiti nove poklicne usmeritve," je Kruger sporočil v začetku meseca. Del vodstva BMW je ta strojni inženir postal leta 2003. Najprej je opravljal naloge kadrovskega direktorja, nato pa je bil odgovoren še za ikonski britanski blagovni znamki Mini in Rolls-Royce, ki sta del skupine BMW.