c S
Cene industrijskih proizvodov junija na mesečni ravni nižje, na letni višje 19.07.2019 11:10 Ljubljana, 19. julija (STA) - Cene industrijskih proizvodov so se junija v primerjavi z majem znižale za 0,1 odstotka, pri tem so bile cene za prodajo na tujih trgih nižje za 0,2 odstotka, za prodajo na domačem trgu pa se v povprečju niso spremenile. V primerjavi z lanskim junijem so se industrijski proizvodi podražili za 0,5 odstotka, kažejo podatki statističnega urada.

Junija so se cene industrijskih proizvodov, prodanih na trgih držav v evrskem območju, v primerjavi z majem v povprečju znižale za 0,2 odstotka; cene tistih, ki so bili prodani na trgih zunaj evrskega območja, pa so bile nižje za 0,3 odstotka.

Na mesečni ravni so se, gledano po skupinah dejavnosti, najbolj znižale cene energentov (za 0,4 odstotka), surovin (za 0,2 odstotka), proizvodov za investicije (za 0,1 odstotka), medtem ko se cene proizvodov za široko porabo niso spremenile.

Cene proizvodov so se glede na prejšnji mesec znižale v proizvodnji koksa in naftnih derivatov (za 3,2 odstotka), zvišale pa so se v proizvodnji nekovinskih mineralnih izdelkov (za 1,5 odstotka).

Na letni ravni pa so se cene proizvodov, prodanih na domačem trgu, zvišale za dva odstotka, medtem ko so se cene proizvodov, prodanih na tujih trgih, znižale za 0,9 odstotka. Cene proizvodov, prodanih na trgih držav v evrskem območju, kot tudi cene tistih proizvodov, ki so bili prodani na trgih držav zunaj tega območja, so se znižale za 0,9 odstotka.

V enem letu so se najizraziteje zvišale cene v oskrbi z električno energijo, za 15,3 odstotka. Opazneje so se znižale cene v proizvodnji koksa in naftnih derivatov, za 3,7 odstotka.