c S
V Avstriji SPÖ zaradi sporne reforme socialne pomoči na ustavno sodišče 19.07.2019 07:07 Dunaj, 18. julija (STA) - Avstrijski socialdemokrati (SPÖ) so prepričani, da nova zakonodaja o socialni pomoči, s katero se je med drugim zmanjšala pomoč za tujce, ki slabše govorijo nemško in angleško, ni v skladu z ustavo. Zato bodo reformo izpodbijali na ustavnem sodišču, so danes potrdili v SPÖ.

Po oceni SPÖ reforma v devetih točkah krši ustavo, med drugim zaradi povezovanja višine socialne pomoči z znanjem jezika, sporno je tudi nižanje otroških dodatkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Avstrijska ljudska stranka (ÖVP), ki je pripravila reformo v času kanclerja Sebastiana Kurza, pa je prepričana v ustavnost zakonodaje. "SPÖ želi ponovno odpreti vrata priseljevanju," je ocenil vodja poslanske skupine August Wöginger.

Avstrijski parlament je konec aprila potrdil zakonodajo o socialni pomoči. Mesečna socialna pomoč v skladu z novo zakonodajo od 1. junija znaša 885 evrov, pri čemer bodo pari prejemali 1240 evrov. Znižala se je tudi pomoč za tujce, ki slabše govorijo nemško in angleško. Pomoč po novem v celoti prejemajo tisti tujci, katerih znanje nemščine je na srednji ravni (raven B1) ali zelo dobro govorijo angleško (raven C1). Tisti, ki nemško in angleško govorijo slabše, prejemajo 65 odstotkov vrednosti socialne pomoči, kar za leto 2019 znaša približno 575 evrov.

Z novo zakonodajo se je znižal tudi otroški dodatek, ki po novem znaša 221 evrov za prvega otroka, 133 za drugega in po 44 evrov za vsakega naslednjega. Doslej je na primer družina na Dunaju prejemala po 233 evrov za vsakega otroka.

Po podatkih avstrijskega statističnega urada je leta 2017 socialno pomoč prejemalo okoli 239.000 ljudi, od katerih jih polovica ni imela avstrijskega državljanstva. Približno tretjino prejemnikov pomoči so predstavljali azilanti in prejemniki subsidiarne zaščite.