c S
Iskanje novega direktorja IMF bo vodila Francija 18.07.2019 13:40 Pariz, 18. julija (STA) - Iskanje novega direktorja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) bo vodila Francija oz. njen gospodarski in finančni minister Bruno Le Maire, so povedali viri po današnjem srečanju finančnih ministrov G7. Dosedanja direktorica Christine Lagarde bo namreč sedla za volan Evropske centralne banke (ECB).

Mesto direktorja IMF tradicionalno zaseda Evropejec. Finančni ministri štirih evropskih članic skupine G7 - Nemčije, Francije, Velike Britanije in Italije - so se neformalno srečali ob robu zasedanja skupine v francoskem Chantillyju in razpravljali o tem vprašanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah virov so na srečanju omenjali več imen, a še niso sprejeli končne odločitve, prav tako še niso oblikovali seznama top kandidatov. So se pa strinjali, da mora Evropa svetu predstaviti eno samo ime, predvidoma naj bi se to zgodilo do konca meseca.

Prav tako je bil sprejet dogovor, da bo nadaljnja neformalna posvetovanja o izbiri prvega moža ali dame IMF vodil Le Maire. Ta je zatrdil, da za mesto sam ni zainteresiran in da želi v iskanju igrati neodvisno vlogo.

Lagardova je IMF vodila od leta 2011, v začetku meseca pa so 63-letno Francozinjo voditelji članic EU v okviru dogovora o vodilnih položajih v uniji izbrali za predsednico ECB. Na položaju bo nasledila zdajšnjega predsednika ECB Maria Draghija, ki se mu mandat izteče novembra.

Med njenimi morebitnimi nasledniki na čelu IMF se omenjata guverner Bank of England Mark Carney, ki ima kanadsko, britansko in irsko državljanstvo, pa tudi nekdanji britanski finančni minister George Osborne, ki je trenutno urednik časnika London Evening Standard. Med imeni, ki krožijo v javnosti, so še francoski evropski komisar Pierre Moscovici, nekdanji šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem ter španska gospodarska ministrica Nadia Calvino.

IMF bo po odhodu Lagardove začasno vodil njen namestnik, Američan David Lipton. Vendar pa v skladu s tradicijo IMF vedno vodi Evropejec, medtem ko je Američan na čelu njegove sestrske institucije, Svetovne banke.