c S
Bruselj ameriškemu izdelovalcu čipov naložil še 242 milijonov evrov kazni 18.07.2019 13:17 Bruselj, 18. julija (STA) - Evropska komisija je ameriškemu izdelovalcu čipov Qualcomm naložila plačilo 242 milijona evrov kazni zaradi zlorabe položaja s plenilskimi cenami med letoma 2009 in 2011. To sicer ni prva kazen za Qualcomm, saj so mu v Bruslju lani že naložili plačilo 997 milijonov evrov kazni zaradi spornega posla z Applom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V preiskavi smo ugotovili, da je Qualcomm zlorabil svoj prevladujoči položaj na trgu med letoma 2009 in 2011 s plenilskimi cenami," so po poročanju AFP pojasnili v komisiji.

Čipi, ki jih je pod drobnogled vzela komisija, so ključna komponenta mobilnih naprav, nujna za povezovanje z internetom. Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je danes pojasnila, da je Qualcomm te čipe prodaja pod ceno, da bi s tem prehitel konkurenco.

Čipe je prodajal kitajskima tehnološkima velikanoma Huawei in ZTE, pri tem pa so želeli prehiteti predvsem družbo Icera, ki jo je leta 2011 kupila ameriška družba Nvidia.

Kazen, ki jo je določil Bruselj, sicer lahko znaša do 10 odstotkov lanske globalne prodaje Qualcomma, ki je dosegla 22,73 milijarde dolarjev.